Katolíci založili v Alžíru lidovou univerzitu

28.4.2016 

V hlavním městě Alžírska vznikla lidová univerzita plně financovaná katolíky. Hostí ji diecézní centrum studií „Les Glycines“, které v roce 1962 založil kardinál Léon- Étienne Duval, francouzský arcibiskup Alžíru a sympatizant hnutí za nezávislost této severopafrické země. Veřejné konference pořádané v tomto centru mají dlouhou tradici a přízeň místních obyvatel. Popularitě se těší také kurzy současné arabštiny a jejích dialektů, které se tu pořádají. Centru se tak daří probouzet důvěru obyvatel i vlády ke katolické církvi.
Nedávná minulost katolíkům nepřála. V 90. letech během občanské války bylo zavražděno dvacet kněží, včetně sedmi trapistů s Tibhirine, od jejichž smrti nedávno uplynulo dvacet let (zabiti byli v noci z 26. na 27. března 1996).

Lidová univerzita v Alžíru zahájila činnost 5. března. Po vzoru evropských lidových univerzit je prozatím bezplatná a otevřená všem zájemcům. Na přednášky se zapsalo 273 lidí. První sérii přednášek vede Yasmina Chaïd-Saoudi, která je profesorkou archeologie na státní univerzitě v Alžíru.
V čele univerzity stojí P. Guillame Michel. Jak vysvětlil, univerzita je laická. Na náboženská témata se jistě připadne, vedle mnoha jiných, ale nejde o žádný proselytismus. Ten by ovšem ani nebyl možný vzhledem k tomu, že jakýkoliv projev proselytismu se podle deset let platného zákona trestá dvěma až pěti lety vězení. Konverzi k jinému náboženství pak islámské šariátní právo trestá smrtí. V Alžírsku vyznává islám 98 procent obyvatel.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.