Finanční dozorční úřad Svatého stolce potvrdil účinnost regulačního rámce

28.4.2016 

V tiskovém středisku Svatého stolce dnes byla prezentována výroční zpráva Finančního dozorčího úřadu, tedy vatikánské “finanční rozvědky”, kterou roku 2010 založil Benedikt XVI. a o tři roky později papež František vybavil novými stanovami. Jak sdělil jeho předseda René Brülhart, v roce 2015 byla plně potvrzena platnost regulačního rámce Svatého stolce a Městského státu Vatikán. Došlo k uskutečnění a celistvé aplikaci předpisu č.1 daného úřadu, který se týká obezřetnostního dohledu nad vatikánskými institucemi, zabývajícími se finanční činností.

Konsolidoval se systém nahlašování podezřelých finančních operací, kterých bylo za poslední tři roky zaznamenáno celkem 893, z toho 544 letos. Zvyšující se počet těchto hlášení nesouvisí s nárůstem nelegální činnosti, nýbrž naopak dokazuje účinnost probíhajícího monitoringu a rostoucí vědomí sledovaných institucí o povinnosti upozorňovat na neobvyklé transakce. Podle ředitele Finančního dozorčího úřadu, Tommasa Di Ruzzi, bylo 17 podezřelých případů postoupeno k vyšetření vatikánskému soudu.

Z výroční zprávy dále plyne, že trvale ubývá zahraničních peněžních transferů nad 10 tisíc euro, tedy operací podhléhajících kontrole. Na dnešní tiskové konferenci rovněž zaznělo, že Finanční dozorčí úřad Svatého stolce nadále posiluje spolupráci se zahraničními finančními analytickými úřady. V tomto roce byly podepsány dvojstranné dohody s Albánií, Kubou, Lucemburskem, Maďarskem, Norskem a Paraguayí.(Na foto Tommaso Di Ruzzi a René Brülhart)

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.