Brzké blahořečení 38 albánských mučedníků komunistického pronásledování

27.4.2016 

Po včerejší papežské audienci prefekta Kongregace pro svatořečení nic nestojí v cestě beatifikaci osmatřiceti albánských mučedníků, kteří byli zabiti při komunistickém pronásledování v letech 1945-1974. Svatý otec schválil vydání příslušných dekretů, které potvrzují jejich mučednictví z nenávisti k víře. Do skupiny albánských mučedníků patří dva biskupové – dračský biskup Nikollë Vinçenc Prennushi (foto), františkán, a skadarský biskup Françesk Gjini, dále diecézní a řeholní kněží (františkáni a jezuité), jeden seminarista, tři laici a dvaadvacetiletá Maria Tuci, aspirantka kongregace Chudých dcer svatých stigmat sv. Františka z Assisi, zvaných stigmatinky. Tato mladá dívka podstoupila obzvláště krutou smrt, když byla svázána do pytle se zdivočelou kočkou.

Církev bude mít brzy také nového světce – je to don Alfonso Maria Fusco, který žil v italském Salernu v druhé polovině 19. století a založil kongregaci Sester sv. Jana Křtitele. Na přelomu 19. a 20. století působil irský jezuita o. John Sullivan, u kterého se uznáním zázraku otevírá cesta k beatifikaci. Syn ze smíšeného katolicko-protestantského manželství konvertoval ke katolicismu v pětatřiceti letech a o čtyři roky později vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova. Svůj kněžský život zasvětil působení v jezuitské koleji Clongowes poblíž Dublinu. Papež František rovněž uznal mučednictví vedoucí k blahořečení čtyř benediktinských kněží. Jsou to o. José Antón Gómez, převor madridského benediktinského kláštera Panny Marie Královny z Montserratu, a jeho tři druhové, zavraždění za komunistického běsnění ve Španělsku ve třicátých letech minulého století (1936).

Další dekrety, které papež v úterý podepsal, se týkají heroických ctností. Titul “ctihodný” – tak od nynějška náleží trojici mužů a pětici žen. Jsou to korejský kněz Tomáš Choe Yang-Eop, druhý pastýř této národnosti, který přijal roku 1849 kněžské svěcení v Šanghaji. Podle Korejské katolické encyklopedie při své pastoraci po odlehlých korejských vesnicích nachodil téměř 3000 kilometrů a vyslechl 4000 penitentů. Zemřel ve čtyřiceti letech. Dále polský františkán, o. Wenanty Katarzyniec, spolupracovník sv. Maxmiliana Kolbeho, a italský minorita o. Sosio Del Prete, zakladatel kongregace Malých služebnic Krista Krále, který zemřel roku 1952.
Čtyři nové ctihodné Boží služebnice jsou zakladatelky ženských kongregací a pocházejí z Itálie a Francie: Maria Consiglio od Ducha svatého, Maria od Vtělení, Maria Laura Baraggia a Ilia Corsaro; pátá je Maria Montserrat Grases García, laička a členka prelatury Opus Dei, která roku 1959 zemřela v pouhých devatenácti letech po těžké nemoci.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.