Emeritní papež věnoval finanční dar do afrických misií

26.4.2016 

Emeritní papež věnoval částku 35 tisíc euro na africké projekty Mezinárodního katolického díla missio, které je od roku 1922 německou větví Papežských misijních děl a sídlí v hlavních městě spolkové republiky Bavorsko. Zakladatelem misijního díla, které se zaměřuje zejména na vzdělávání místních spolupracovníků církve a výstavbu církevních struktur, byl v roce 1838 král Ludvík I. Bavorský. Benedikt XVI. přijal ve Vatikánu k soukromé audienci delegaci vedenou mnichovským předsedou missio, mons.Wolfgangem Huberem.

Jak hosté sdělili po návratu do Bavorska, emeritní papež ocenil práci katolického misijního díla a podpořil dva jeho cílené pastorační projekty (z více než pětistovky probíhajících ve 47 zemích). „Vzdělávání katechistů, především v Africe, je pro církev životně nutným úkolem“, řekl Benedikt XVI., když věnoval svůj dar na formaci 27 mladých katechistů v Ugandě. Tito lidé navštěvují malá křesťanská společenství na odlehlých vesnicích a doprovázejí věřící tam, kde je přítomnost kněží vzácností. Další část daru putuje do Burkina Faso na podporu sto padesáti diecézních kněží v institutu sv. Augustina.

„Emeritní papež nás přijal velmi srdečně a v rodinném duchu. Překvapilo mne, kolik nám věnoval času“, prohlásil mons. Huber. „Dále mne udivilo, nakolik je informovaný o současném vývoji ve světové církvi. Rozhovor s ním byl skutečným potěšením“, dodal předseda mnichovského misijního díla.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.