Tiskové středisko Svatého stolce ke smlouvě s PricewaterhouseCoopers

26.4.2016 

Tiskový mluvčí Svatého stolce dnes podal upřesnění ke smlouvě Svatého stolce s auditorskou společností PricewaterhouseCoopers. Externí audit tříletého trvání v hodnotě zhruba tří milionů dolarů uzavřel a podepsal v prosinci loňského roku prefekt Ekonomického sekretariátu, kard. George Pell. Mezinárodní společnost měla podrobit revizi jednotlivé rozpočty sto dvaceti vatikánských úřadů. V nedávné době však byla smlouva se společností PricewaterhouseCoopers pozastavena dvěma listy, které nesou podpisy kardinála státního sekretáře a substituta státního sekretariátu Svatého stolce.

Jak vysvětlil o. Federico Lombardi, zmíněné pozastavení smlouvy nesouvisí s kvalitou práce auditorské společnosti, ani s domnělou snahou některých vatikánských úřadů o přerušení probíhající reformy. Objevily se však určité prvky, které se týkají významu a dopadu některých klauzulí smlouvy a způsobu jejich výkonu, sdělil tiskový mluvčí. Arcibiskup Becciu, substitut státního sekretariátu Svatého stolce, se v italských sdělovacích prostředcích vyjádřil konkrétněji: „Je zapotřebí smlouvu upřesnit, protože jsme si povšimli, že nebyla podepsána kompetentním vatikánským úřadem“, uvedl pro italský kanál Tv2000 (21.4.). Vyvrátil tak mediální spekulace (zejména anglosaského tisku), které kauzu prezentovaly jako střet mezi transparentností kardinála Pella a neprůhledností římské kurie. Jak však zdůraznil mons. Becciu, příslušným zadavatelem externího auditu měla v tomto případě být Ekonomická rada, v čele s kard. Reinhardem Marxem. Vyplývá to ze stanov Úřadu generálního revizora, které papež František schválil loni v březnu.

Rozhodnutí pozastavit smlouvu s externí auditorskou společností bylo přijato po poradě s oprávněnými instancemi a odborníky v dané oblasti, uvedl dále o. Lombardi. V závěru svého prohlášení vyjádřil naději, že nynější fáze přešetření a zvážení zmíněné smlouvy proběhne v klidné atmosféře a za spolupráce všech zúčastněných. Prioritou přitom zůstává úsilí o přiměřenou ekonomicko-finanční revizi Svatého stolce a Městského státu Vatikán, uzavřel tiskový mluvčí.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.