Papež František navštívil oslavy Dne země

25.4.2016 

Neočekávanou návštěvou zaskočil papež František včera odpoledne návštěvníky římského parku Villa Borghese. Krátce před 17 hodinou se objevil na tamním dostihovém závodišti, kde Earth Day Italia ve spolupráci s hnutím Fokoláre pořádaly čtyřdenní akci nazvanou „Vesnice pro zemi“, zahrnující kulturní a sportovní akce, ale také farmářské trhy a další programy zaměřené na péči o naši planetu a činnost drobných sdružení podporujících občanské soužití na různých úrovních.

Papeže přivítala nástupkyně Chiary Lubichové v čele hnutí Fokoláre, Maria Voce, a španělský teolog a filosof Jesús Morán, který od roku 2014 působí jako spolupředseda tohoto hnutí. Předseda Earth Day Italia Pierluigi Sassi promluvil o aktivitách zaměřených na péči o životní prostředí, pomoc nezletilým bez doprovodu či mezináboženský dialog.

„Jste lidé, kteří mění poušť v les,“ řekl papež František v improvizované promluvě k asi 3.500 účastníků akce. Zastavil u kontrastu mezi obrazem pouště jako smrti a zmaru a lesa jako obrazu života a bujnosti, byť ještě nezkrocené a neuspořádané. Připomněl mnoho různých pouští v životech lidí a vybízel k odmítnutí předsudků, protože – život je potřeba žít tam, kde je.

„Život musíme brát tak, jak přichází. Je to jako s brankářem ve fotbale: chytá míč tam, kam je střelen... Nesmíme mít strach ze života, z konfliktů, které může přinášet. Kdysi mi někdo řekl – nevím jestli to tak je, chcete-li ověřte si to, já jsem to neověřoval – že slovo konflikt v čínštině tvoří dva znaky. Jeden znamená „riziko“ a druhý „možnost“. A tak tomu také skutečně je.
Konflikt můžeme brát jako něco, od čeho se máme držet daleko... Ale kdo neriskuje, nikdy nebude mít možnost přiblížit se skutečnosti. Abychom skutečnost poznali, poznali ji i srdcem, je potřeba vidět ji zblízka. Přiblížení s sebou nese riziko, ale také příležitost, jak pro mne, tak pro člověka, k němuž se přibližuji... Nikdy se neotáčejte ke konfliktu zády, abyste ho neviděli.“

Lidem na ulici chybí úsměv, každý je uzavřen do svých vlastních problémů, poznamenal papež František. Kde chybí přátelství, nastupuje nenávist a válka, dodal. Povzbudil přítomné, aby nezapomínali, že přátelství lze pěstovat jedině nezištně. Nezištnost je zapomenuté slovo, které nás vysvobozuje z moci všeobecně rozšířené adorace boha peněz:

„Nezištnost, to je klíčové slovo. V nezištnosti dávám svůj život, takový, jaký je, mohu kráčet společně s ostatními a pracovat na tom, aby se tato poušť proměňovala v les...“

Dalším zásadním prvkem mezilidské vzájemnosti je odpuštění, zdůraznil papež. Kde je odpuštění, tam mizí křivdy a výčitky, tam je možné společně budovat a nikoli ničit. Mějte se navzájem v úctě a stavte na svém společném lidství, povzbuzoval papež. Pak může dojít k zázraku a poušť se změní v les – řekl František při své neformální návštěvě oslav Dnu země.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.