Papež: Milost je prakticky synonymem milosrdenství

20.4.2016 

Na Svatopetrském náměstí se dnes dopoledne sešlo 40 tisíc lidí, aby se účastnili generální audience. Papežově katechezi předcházelo čtení úryvku z Lukášova evangelia (7,36-50) o kající hříšnici a Ježíši v domě farizeje Šimona.

Hříšná žena nám dává poučení o spojitosti mezi vírou, láskou a vděčností. Bylo jí odpuštěno „mnoho hříchů“ a proto tolik miluje; avšak „komu se odpouští málo, málo miluje“ (v.47). I samotný Šimon musí uznat, že více miluje ten, komu se odpustilo více. Bůh všechny zahrnul do téhož mystéria milosrdenství; a od této lásky, která nás neustále předchází, se všichni učíme mít rádi. Jak připomíná svatý Pavel: „V Kristu máme vykoupení skrze jeho krev, odpuštění hříchů pro jeho nesmírnou milost, kterou nám tak bohatě projevil s veškerou moudrostí a prozíravostí“ (Ef 1,7-8). V tomto textu je výraz „milost“ prakticky synonymem milosrdenství a má přívlastek „nesmírná“, to znamená, že přesahuje veškerá naše očekávání, neboť uskutečňuje Boží plán spásy s každým z nás.
Drazí bratři, buďme vděční za dar víry, děkujme Pánu za Jeho tak obrovskou a nezaslouženou lásku! Dovolme Kristově lásce, aby se na nás projevila. Z této lásky učedník čerpá a staví na ní, z této lásky se každý může živit a sytit. Z této vděčné lásky, kterou projevujeme svým bratřím doma, v rodině a ve společnosti, se tak všem dostává Pánova milosrdenství.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Na konci generální audience obrátil papež František pozornost k mezinárodnímu dění:

Obyvatelstvo Ukrajiny již dlouho trpí ozbrojeným a mnohými opomíjeným konfliktem. Jak víte, vybídnul jsem církev v Evropě, aby podpořila iniciativu, kterou jsem vyhlásil na pomoc těm, kdo touto humanitární nouzí trpí. Předem děkuji těm, kdo se budou velkodušně podílet na této sbírce, která se koná tuto neděli 24. dubna.

Papež kromě toho ve svém pozdravu k poutníkům z Ukrajiny a Běloruska dále připomněl 30. výročí tragédie Černobylu. Vyzval k modlitbě za oběti této pohromy a vyjádřil uznání záchranářům a všem iniciativám, které poskytovaly úlevu v utrpení a při odstraňování škod.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.