O přijetí tří rodin ze Sýrie

18.4.2016 

Tři syrské rodiny, které papež přivezl z Lesbu svým speciálem (foto), začínají nový život v Římě, v azylovém domě spravovaném Komunitou Sant´Egidio. Přivítání při bazilice P. Marie v Zátibeří jim připravili jejich krajané, kteří se dostali do Itálie už dříve. Pro Vatikánský rozhlas hovoří Daniela Pompei, která se v rámci Komunity Sant´Egidio stará o uprchlíky:

Atmosféra byla velmi hřejivá a vstřícná. Uprchlíci, kteří v azylovém domě už žijí, připravili syrskou večeři a už to dodalo setkání rodinný rozměr. Byli trochu unavení a trochu zaskočení, ale velmi spokojení! Nic takového nečekali... Nepřestávali děkovat a vyjadřovat papežovi vděčnost.

Jak víme, všechny tři rodiny jsou muslimské. Jak se stalo, že byly vybrány?

Při výběru nešlo o náboženská hlediska, ale o to, že jejich situace je staví do zranitelné pozice. Především tedy proto, že jde o rodiny. Všechny tři přicházejí ze země, kde už pět let trvá válka. Jedna z rodin je z území kontrolovaného tzv. Islámským státem, další dvě z oblasti nedaleko Damašku, na hraniční linii, kde se bojovalo, a proto byly nuceny uprchnout. Jsou to tedy lidé, kteří neměli v úmyslu odcházet ze Sýrie, čekali pět let než odešli.

Čím se zabývali, dokud žili v Sýrii, a co je nyní čeká?

Byli to naprosto normální lidé. V nejmladším páru jsou oba inženýři a měli nakročeno do života velmi dobře. Také další dvě rodiny vedly normální život. Jedna paní pracovala jako krejčová, druhá jako kadeřnice a z manželů byl jeden drobný obchodník a druhý zemědělec.... Dvě tyto rodiny vyprávěly, že jejich domy byly vybombardovány a už se v nich nedalo žít.
Nyní začíná proces integrace. Muži i ženy se mě už ptali, kdy se mohou zapsat do jazykové školy a už na Lesbu se dotazovali, jak funguje italské školství, aby mohli zapsat děti. Mají tedy velkou touhu začít nový život.

Komunita Sant´Egidio je zářným příkladem toho, jak mohou fungovat humanitární koridory. Bude se tato zkušenost se syrskými uprchlíky opakovat?

Ano, jistě. Jednáme s italskou vládou o příjezdu 1000 uprchlíků z Libanonu, Maroka a Etiopie. Jde o ekumenický projekt, který podáváme spolu s Federací evangelických církví v Itálii a s valdézskými. Doposud přijelo touto cestou do Itálie 100 Syřanů. Za několik dní jich má přijet další stovka z Libanonu. Chceme v tom pokračovat a ukazovat, že je možné, přepravit uprchlíky bezpečnou cestou a zároveň nabízet bezpečnost i Evropským občanům. Tito lidé jsou totiž před odjezdem několikrát prověřováni.

- Říká Daniela Pompei, která má v rámci Komunity Sant´Egidio na starosti uprchlíky.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.