Izraelský ministr zahraničí navštívil Vatikán

14.9.2004 

Jan Pavel II. přijal dnes dopoledne v apoštolském paláci v Castel Gandolfu izraelského ministra zahraničních věcí, Avrahama Poraze, v doprovodu izraelského velvyslance u Svatého stolce, Odeda Ben-Hura.

Podle zprávy Vatikánské tiskové kanceláře, se ministr setkal nejprve s kardinálem státním sekretářem, Angelem Sodanem a sekretářem pro vztahy se státy, arcibiskupem Giovanni Lajolem. Kardinál Sodano při té příležitosti připomněl, že stanoviska Svatého stolce k otázkám míru, izraelsko-palestinského konfliktu a k situaci na Středním východě obecně, jsou izraelské vládě známy. Dodal, že měl příležitost představit je osobně při posledních návštěvách hlavy Izraelského státu a ministra zahraničních věcí ve Vatikánu. Navrhl proto, aby se jednání zaměřilo na otázky, které jsou v ministrově kompetenci.

Rozhovor se pak soustředil zejména na problém udělování vstupních víz do Izraele duchovním osobám. Izraelský ministr zahraničních věcí vatikánské představitele ujistil, že dal pokyny k uspokojivému vyřešení situace. Zmíněn byl také postup jeruzalémských jednání o realizaci smlouvy, která definuje daňovou pozici církevních institucí v Izraeli. Připomeňme, že se jedná o Základní smlouvu z roku 1993 a Smlouvu o právnické personalitě z roku 1997, které doposud nevstoupily v plném rozsahu v platnost.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.