Ježíšova láska je nepřemožitelná

17.4.2016 

Papež František před modlitbou Regina Caeli, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, dobrý den!
Dnešní evangelium (Jan 10,27-30) nám nabízí několik Ježíšových vyjádření, která pronesl v Jeruzalémě během svátku posvěcení chrámu slaveného koncem prosince. Ježíš se nacházel na chrámovém nádvoří a tento uzavřený prostor v Něm možná evokoval obraz ovčince a pastýře. Ježíš se prezentuje jako „dobrý pastýř“ a říká: „Moje ovce slyší můj hlas; já je znám a ony jdou za mnou. Já jim dávám věčný život. Nezahynou navěky a nikdo mi je nevyrve z rukou“ (v.27-28). Tato slova nám pomáhají chápat, že nikdo, kdo nenaslouchá Ježíšovu hlasu, nemůže se považovat za Jeho učedníka. Toto „naslouchání“ má být chápáno nikoli povrchně, nýbrž podmanivě, aby umožnilo opravdové vzájemné poznání, z něhož může vzejít velkodušné následování vyjádřené slovy „ony jdou za ním“ (v.27). Jde o naslouchání nejenom ušima, ale i srdcem!

Obraz pastýře a ovcí naznačuje těsný vztah, který chce Ježíš navázat s každým z nás. On nás vede, je náš mistr, náš přítel, náš vzor, a především je náš Spasitel. Následující věta z této evangelní pasáže totiž říká: „Já jim dávám věčný život. Nezahynou navěky a nikdo mi je nevyrve z rukou“ (v.28). Kdo tak může mluvit? Jedině Ježíš, protože Ježíšova „ruka“ je jedno s Otcovou „rukou“, a Otec „je větší než všichni“ (v.29).

Tato slova nám dávají pocit absolutní jistoty a nezměrné něhy. Náš život je zcela bezpečný v rukou Ježíše a Otce, kteří jsou jedno: jediná láska a jediné milosrdenství je jednou provždy zjeveno obětí na kříži. Pro záchranu ztracených ovcí, jimiž jsme my všichni, se Pastýř stal beránkem, který se obětoval, aby na sebe vzal i sňal hřích tohoto světa. Takto nám daroval život, a to život v hojnosti (srov. Jan 10,10)! Toto tajemství se obnovuje s překvapující skromností na eucharistickém stole. Tam se shromažďují ovce k pokrmu a stávají se jedno mezi sebou i s Dobrým Pastýřem.

Již nemáme strach, protože náš život je zachráněn ze záhuby. Nic a nikdo nás nebude moci vyrvat z Ježíšových rukou, protože nic a nikdo nemůže přemoci Jeho lásku. Ježíšova láska je nepřemožitelná! Ten zlý, velký nepřítel Boha a Jeho stvoření se mnoha způsoby pokouší vyrvat nám věčný život. Zlý však nemůže nic, pokud my neotevřeme brány svojí duše následováním jeho klamných lichotek.

Panna Maria naslouchala a něžně následovala hlas Dobrého Pastýře. Ona ať nám pomůže přijmout s radostí Ježíšovo pozvání stát se Jeho učedníky a žít stále v jistotě, že jsme v otcovských rukách Boha.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.