Papež: Na Lesbos pojedu vyjádřit solidaritu uprchlíkům i pohostinnému řeckému lidu

13.4.2016 

Na Svatopetrském náměstí se dnes dopoledne sešlo asi 20 tisíc lidí na generální audienci. Papež František svoji katechezi rozvinul na základě čtení z Matoušova evangelia (Mt 9,9.10b-13) o povolání celníka Matouše a pronikavě analyzoval námitku farizeů proti tomu, že Ježíš stoluje s hříšníky.

Pozváním ke svému stolu Ježíš hříšníky uzdravuje a obnovuje v povolání, o kterém si mysleli, že jej ztratili, a na které farizeové zapomněli, totiž povolání k účasti na Boží hostině. Podle Izaiášova proroctví: „Hospodin zástupů vystrojí všem národům na této hoře tučné hody, hody s výborným vínem; budou to šťavnatá jídla a vybraná vína. V ten čas se řekne: »Hle, náš Bůh, doufali jsme v něho, že nás vysvobodí; on je Hospodin, v něho jsme doufali, jásejme a radujme se z jeho spásy.«“ (Iz 25,6.9).
Farizeové vidí v pozvaných pouze hříšníky a odmítají s nimi stolovat. Ježíš jim naopak připomíná, že i oni jsou Božími stolovníky. Usednout ke stolu s Ježíšem tedy znamená být od Něho proměněn a spasen. V křesťanské komunitě je dvojí Ježíšův stůl: stůl Slova a stůl Eucharistie (srov.
Dei Verbum, 21). To jsou farmaka, kterými nás Božský Lékař uzdravuje a živí. U toho prvního – stolu Slova – se zjevuje a zve nás k přátelskému dialogu. Ježíš neměl strach z dialogu s hříšníky, celníky či prostitutkami. Nikoli, neměl strach. Měl všechny rád. Jeho Slovo nás proniká a působí v nitru jako skalpel, aby nás osvobodil od zla, které se zahnízdilo v našem životě. Někdy toto Slovo bolí, protože odřezává pokrytectví, odmaskovává falešné výmluvy, obnažuje skryté pravdy, avšak zároveň osvěcuje a očišťuje, dává sílu a naději, je drahocennou posilou na naší cestě víry. Eucharistie nás sytí Ježíšovým životem a neustále jako mocný prostředek tajemně obnovuje milost našeho křtu. My se přistupováním k eucharistii živíme Ježíšovým Tělem a Krví, a přece je to Ježíš, který k nám přichází a sjednocuje nás se svým Tělem.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

V závěru generální audience papež František obrátil pozornost ke své nadcházející cestě do Řecka:

Příští sobotu se vydám na ostrov Lesbos, kudy v uplynulých měsících prošlo mnoho uprchlíků. Půjdu tam společně se svými bratry konstantinopolským patriarchou Bartolomějem a arcibiskupem Athén a celého Řecka Hieronymosem, abych vyjádřil blízkost a solidaritu jak uprchlíkům, tak obyvatelům ostrova Lesbos a veškerému řeckému lidu, který je tak velkodušný a pohostinný. Prosím, abyste mne provázeli modlitbou a vyprošovali světlo a sílu Ducha svatého a mateřskou přímluvu Panny Marie.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.