Papežova cesta do kavkazských států: za katolíky na periferii

12.4.2016 

Všichni s nadějí očekávají příjezd Svatého otce. Navzdory napětí, které prožíváme v posledních dnech kvůli obnovenému konfliktu v Náhorním Karabachu, říká arcibiskup Raphael Minassian, ordinář arménských katolíků pro východní Evropu. Vatikán minulou sobotu oficiálně potvrdil dvě cesty do kavkazských republik. Papež František navštíví Arménii ve dnech 24.- 26. června a posléze Gruzínsko a Ázerbájdžán od 30. září do 3. října.
Jak uvedl pro agenturu Sir arcibiskup Minassian, Svatý otec absolvuje všechny protokolární návštěvy v doprovodu patriarchy arménské pravoslavné církve Karekina II. „Bude přítomen všechen klérus, biskupové a arménský katolický patriarcha. Přijedou sem všichni z celého světa,“ dodává s tím, že arménských katolíků je více než 160 tisíc. Vyvrcholením návštěvy bude eucharistická slavnost 25. června v Gumri, druhém největším arménském městě, kde žije většina katolické komunity.

Cesta do Ázerbádžánu a Gruzie ukazuje papeže jako posla míru a dialogu, říká apoštolský administrátor kavkazské oblasti, biskup Giuseppe Pasotto. V obou těchto zemích jsou katolíci nepatrnou menšinou. V Ázerbájdžánu jich napočítáme pouhé tři až čtyři stovky, ve dvou komunitách, jednu tvoří převážně cizinci pracující v této zemi a druhá, místní je shromážděna kolem salesiánské komunity. Obyvatelstvo je především muslimské, 62% šíitů a 26% sunnitů. Třetí největší náboženskou skupinou jsou s 12% pravoslavní moskevského patriarchátu. Přesto nejde o první papežskou cestu do Ázerbájdžánu. V roce 2002 jej navštívil Jan Pavel II.

Gruzie je převážně pravoslavná země (84%), katolíků v ní žije asi 50 tisíc. „Jde tedy o dva státy naprosto odlišné, kde nicméně katolíci tvoří menšinu a žijí s dalšími vyznáními a majoritními náboženstvími,“ dodává biskup Pasotto. Program gruzínské návštěvy je teprve v jednání „Velmi se modlíme, aby se návštěva stala příležitostí uvědomit si roli Svatého otce jako postavy sjednocující církev,“ říká apoštolský administrátor kavkazské oblasti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.