Biskup Abu Khazen: Zásah USA v Sýrii byla fraška

11.4.2016 

„Ruský zásah v Sýrii demaskoval komedii údajných operací Spojených států amerických. Když bombardovali Američané a jejich spojenci, Islámský stát expandoval. Když začali bombardovat Rusové, začal se Islámský stát konečně stahovat. Možná by bylo vhodné zamyslet se nad úlohou Spojených států v Sýrii…“. Katolický biskup Aleppa, mons. George Abu Khazen, již několik měsíců mluví na rovinu o frašce amerických vojenských operací a veřejně chválí ofenzívu syrského vojska, která po pěti letech přináší Syřanům naději. „Před ofenzívou zabíjely bomby více než deset civilistů denně, Aleppo se ocitlo na měsíce bez vody a elektřiny. Nyní se vše vrací do normality“, uvedl biskup Khazen pro italský list Il Giornale (7.4.2016).

Tzv. Islámský stát zaujímal v době amerického vojenského zásahu více než padesát procent syrského území; po dvou měsících ruské operace však řadu z nich opustil. Nejdůležitějším důsledkem ruské intervence je nicméně podle biskupa Khazena zahájení mírového procesu. Apoštolský administrátor Aleppa zároveň vyvrací mnohá tvrzení evropského tisku, který kupříkladu mluví o obsazení města Assadovým vojskem: „Syrská armáda nám přináší osvobození. Kam vstoupí, vrací se život. V mnoha vesnicích děti nechodily tři nebo čtyři roky do školy. Ihned po příchodu vojska se vrátily ke studiu. Takovou okupaci vítám.“ Evropa prohlašuje, že ruský zásah zvýšil počet uprchlíků, nicméně aleppský biskup tvrdí pravý opak: „Měli byste se trochu lépe informovat“, vybízí, „lidé před vojskem neutíkají, nýbrž se vracejí do svých vesnic“. Sýrie navíc v minulosti spíše uprchlíky přijímala, než vyvážela, zdůrazňuje mons. Khazen. Pokud si tedy Evropa přeje zastavení uprchlické vlny, měla by se zasadit o mír v Sýrii. Konkrétně to znamená, že vlády, které podporují ozbrojené skupiny v Sýrii, je musí požádat o ukončení činnosti, vysvětluje syrský biskup.

Na dotaz, zda tedy křesťané stojí na straně Bašára Asada, mons. George Abu Khazen odpovídá: „Nestojíme za Assadem, nýbrž za hodnotami pokojného soužití a tolerance, které ze Sýrie činily jedinečnou blízkovýchodní oázu ryzího pluralismu tím, že zajišťovaly spolubytí třiadvaceti náboženských a etnických skupin. Vy Evropané vždy dáváte přednost jenom jedné barvě? A jaké – černé?“, ptá se apoštolský administrátor syrského Aleppa.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.