Pověřovací list kardinálu Parolinovi na oslavy 1050. výročí křtu Polska

9.4.2016 

Svědectví polské církve, která v těžkých dobách vždy stála po boku národa, připomíná papež František v latinském listu adresovaném kardinálu státnímu sekretáři Pietru Parolinovi, jímž ho vysílá jako svého legáta na oslavy 1050. výročí křtu Polska. Hlavní slavnosti proběhnou ve dnech 15. až 16. dubna v Hnězdnu a v Poznani.

Pověřovací list připomíná, že křest knížete Měška I. znamenal zároveň počátek polského státu. Proto také jeho oslavy nejsou pouze svátkem věřících, ale celého národa. Petrův nástupce dále podotýká, že církev v Polsku byla vždy úzce spjata s celým národem, dokázala se „radovat s radujícími a plakat s plačícími (srov. Řm 12,15). V těžkých dobách válek, povstání či exilu biskupové, kněží a zasvěcení mužové i ženy trpěli spolu s lidmi své vlasti, přinášeli jim útěchu a moudře ukazovali cestu ke svobodě“ – čteme v listu. Papež připomíná také svědectví světců nedávné doby, kteří jsou ctění na celém světě, jako sv. Maxmilián Kolbe, Faustina Kowalska či papež Jan Pavel II.

Svého legáta papež František pověřuje, aby vybídl účastníky oslav k další cestě osvícené Kristovým světlem, k péči o lidský a rodinný život, zajišťování sociální spravedlnosti podle evangelia a k životu podle pravé svobody.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.