Relikvie sv. Eliana byly nalezeny v troskách kláštera

7.4.2016 

Prastarý klášter Mar Eliana povstane z ruin. Pod jeho troskami se podařilo nalézt relikvie tohoto světce. Je to pro nás velké znamení do budoucnosti, říká bývalý kustód kláštera o. Jacques Mourad.

V srpnu minulého roku do kláštera v lokalitě al Qaryatayn vrhli islamisté. Srovnali ho se zemí a zničili rovněž sarkofág sv. Eliana, mučedníka z 3. století. Klášter pocházel z 5. století a před 11 lety byl zrestaurován péčí italského jezuity Paola Dall´Oglia, který byl sám odvlečen džihádisty před třemi lety. Klášter byl jedním z nejvýznamnějších křesťanských center v Sýrii (foto).

Poté, co syrská vojska vyhnala Islámský stát z Al Qaryatynu, kněží a věřící se vracejí do kláštera. Pod troskami byly objeveny kosti z hrobu sv. Eliana dobře označené díky nedávné identifikaci relikvií.

Jak uvedl o. Mourad, pro věřící byl objev relikvií velkým povzbuzením. „Viděli, že světec neopustil tuto svatou zemi. Kolem něho bude obnoven také život milosti. A bude to velké znamení požehnání pro celou naši církev.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.