Papež k metodistům: nemůžeme ve všem stejně smýšlet, můžeme však stejně milovat

7.4.2016 

Setkáváme se sjednoceni ve víře, že Ježíš je Pán a že ho Bůh vzkřísil z mrtvých. Tato křestní víra z nás činí skutečné bratry a sestry – řekl papež František v promluvě k delegaci Světové metodistické rady, Evropské metodistické rady a Britské metodistické církve, kterou dnes přijal na zvláštní audienci.
Petrův nástupce přivítal zprávu o otevření ekumenického úřadu této církve v Římě, které – jak řekl – je znamením společného přání překonat překážky, které brání plné jednotě obou církví.

„Modlím se k Pánu, aby požehnal práci tohoto úřadu a aby se tak mohl stát místem přínosných setkání metodistů a katolíků.“

Papež připomněl, že katolicko metodistická spojená telogická komise působí už padesát let. Do konce letošního roku se má objevit společný dokument o povolání ke svatosti.

„Katolíci a metodisti se mohou jedni od druhých naučit mnohému o tom, jak svatost chápat a jak se ji pokoušet žít. Všichni se musíme snažit o to, aby se členové našich farností pravidelně setkávali, poznávali se, dávali si navzájem dobré podněty a povzbuzovali se k hledání Pána a jeho milosti“

Papež František ocitoval slova z listu Johna Wesleye adresovaného členu římskokatolické církve, ve kterém zakladatel metodistů povzbuzuje k vzájemné pomoci ve všem, co vede k Božímu království:

Wesley také napsal: „Jestliže ještě nemůžeme o všech věcech smýšlet stejným způsobem, můžeme alespoň stejně milovat.“ Je pravda, že ještě nesmýšlíme o všech věcech stejným způsobem a že v otázkách svátostného kněžství a etiky zůstává mnoho práce. Nicméně žádný z těchto rozdílů není překážkou, která by nám mohla zabránit v tom, abychom milovali stejným způsobem a vydávali společné svědectví před světem.

Papež František zdrůaznil, že v dnešním světě zraněném mnoha zlými věcmi je společné svědectví křesťanů posílené energií velikonočního světla nadmíru důležité. Kéž láska Boha, vítězícího v Ježíšově Vzkříšení, dospěje skrze naši pokornou a odvážnou službu do srdcí a životů mnoha bratří a sester, kteří na ni čekají, aniž to vědí – končil papež promluvu k metodistické delegaci.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.