Papež: Ježíš se neprezentoval světu v chrámu, ačkoli tak mohl učinit

6.4.2016 

Na Svatopetrském náměstí se dnes dopoledne konala generální audience, které se účastnilo asi 40 tisíc lidí. Byla zahájena čtením z Matoušova evangelia (3,13-16a.17) o Ježíšově křtu v Jordánu. Svojí katechezí papež František dnes zahájil novou etapu reflexí, ve kterých bude rozjímat o milosrdenství, jak jej naplnil Ježíš. V úvodu svojí promluvy Petrův nástupce nejprve zdůraznil:

Ježíš se neprezentoval světu ve skvostném chrámu, ačkoli tak mohl učinit. Nenechal kvůli sobě vytrubovat z rohů, a mohl tak učinit. A nepřišel ani v roli soudce, což také mohl. Místo toho se Ježíš po třiceti letech skrytého života v Nazaretu vydal mezi zástupy svého lidu k řece Jordán, kde se postavil do řady spolu s hříšníky. Nestyděl se být tam se všemi, i s hříšníky, aby se dal pokřtít. Již od počátku svojí služby se ukazoval jako Mesiáš, který na sebe bere lidství, pohnut solidaritou a soucitem.

V samotném závěru katecheze pak papež řekl:

Ještě jasněji můžeme rozjímat o velkém tajemství této lásky, podíváme-li se na ukřižovaného Ježíše. Když umírá nevinný za nás hříšníky, prosí Otce: „Otče, odpusť jim, vždyť nevědí, co činí“ (Lk. 23,34). Na kříži Ježíš podává Otcově milosrdenství hřích světa: hřích všech, moje hříchy, tvoje hříchy, vaše hříchy. Tam na kříži je prezentuje Otci. Spolu s hříchem světa budou smazány všechny naše hříchy. Nic a nikdo nezůstává vyloučen z této Ježíšovy obětní modlitby. Znamená to, že se nemusíme obávat přiznání a vyznání svých hříchů. Kolikrát jen si říkáme: „To je ale hříšník, udělal to a tamto...“ a posuzujeme druhé. A ty? Každý z nás by se měl ptát: „Ano, on je hříšník. A já?“ Všichni jsme hříšníci, ale všem nám bylo odpuštěno a všichni můžeme obdržet odpuštění, které je Božím milosrdenstvím. Nemusíme se tedy bát uznat a vyznat, že jsme hříšníky, protože každý hřích vzal Syn na kříž. Svátost smíření aktualizuje pro každého odpouštějící moc, která pramení v kříži a obnovuje v našem životě milost milosrdenství, kterou nám získal Ježíš! Nemusíme se bát svých ubohostí. Každý z nás má svoje. Moc lásky Ukřižovaného nezná překážek. A toto milosrdenství smazává naše ubohosti.
Drazí, v tomto Svatém roce milosrdenství prosme Boha o milost zakusit moc evangelia, evangelia milosrdenství, které proměňuje, uvádí do Božího srdce, uschopňuje nás, abychom odpouštěli a dívali se na svět dobrotivěji. Přijmeme-li evangelium Ukřižovaného Zmrtvýchvstalého, bude celý náš život utvářen silou Jeho obnovující lásky.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Na závěr generální audience obrátil Petrův nástupce pozornost ke kalendáři Organizace spojených národů:

Na dnešek připadá Mezinárodní den sportu pro rozvoj a mír vyhlášený Spojenými národy. Sport je univerzální jazyk, který sbližuje národy, a může přispět k setkávání lidí a k překonávání konfliktů. Vybízím proto, aby sportovní dimenze byla prožívána jako posilovna ctností v rámci integrálního růstu jednotlivců i komunit.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.