Historický rozsudek v muslimské zemi

31.3.2016 

Křesťanská komunita v Malajsii přivítala rozhodnutí Nejvyššího soudu ve státu Sarawack, který rozhodl, že konverze nezletilých k islámu z rozhodnutí jednoho nebo obou rodičů nejsou definitivní. Soud tak odpověděl pozitivně na odvolání muže, který se narodil v křesťanské rodině, ale v deseti letech byl rodiči zaregistrován jako muslim. Poté, co se v dospělosti opět přihlásil ke křesťanství, matrika odmítla změnit zápis o jeho náboženské příslušnosti. Soud rozhodl v jeho prospěch s odvoláním na 11. článek ústavy, který garantuje náboženskou svobodu.

V muslimské zemi, která konverzi k jinému náboženství považuje za apostazi a předává záležitost islámskému soudu, jde o historický verdikt. Dotýká se vleklého sporu o normu, podle níž děti smíšených párů, kde jeden z rodičů vyznává islám, mají být vždy registrovány jako muslimové. Sdružení církví Serawaku (ACS) vyjádřilo vděčnost za toto rozhodnutí Nejvyššího soudu. Jak uvádí agentura Ucan, označuje rozsudek za „spravedlivý a nestranný“. Zároveň se obrací na federální vládu s výzvou, aby zajistila náboženskou svobodu stanovenou v ústavě.

O velmi pozitivní zprávě mluví také o. Lawrence Andrew, ředitel katolického týdeníku „The Herald“. Upřesňuje však, že neznamená rychlou změnu ve věci jednostranných konverzí nezletilých. Tím spíše, že iniciátor kauzy Roneey Anak Rebit nikdy islám nepraktikoval. V případě, že by šlo o praktikujícího muslima, je změna náboženství daleko obtížnější.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.