Papež přijal osmiletého chlapce s vzácným onemocněním

31.3.2016 

Papež František včera přijal na soukromé audienci v Domě sv. Marty osmiletého Ignazia Fucciho s rodinou. Chlapec z jihoitalského kraje Apulie je nositelem vzácného onemocnění, jehož je ve světové populaci zaznamenáno čtyřicet případů. Byl prvním dětským pacientem, který se v Itálii podrobil transplantaci kostní dřeně, darované svou matkou. Již půldruhého roku pobývá s rodinou v domově asociace UNITALSI (Italského národního sdružení pro dopravu nemocných do Lurd a mezinárodních svatých míst), aby mohl docházet na léčbu do římské dětské nemocnice Bambin Gesú. O setkání s papežem vypráví ředitel římské sekce zmíněného sdružení, Emanuele Trancalini:

“Bylo velmi dojemné, protože ona rodina už několik let trpí a v jednu chvíli se loučila s životem svého syna. Na papeži bylo znát velké zaujetí a pohnutí, ale zároveň projevoval nesmírnou lásku a něhu. Pozorně si vyslechl jejich příběh a vícekrát opakoval, že se sám ptá po smyslu tohoto utrpení. To je velmi lidské. Rodina se mu svěřila s tím, že jeden čas zanevřela na Boha kvůli situaci, která nastala, a že se teď cítí provinile. V tomto ohledu byl papež velmi něžný, snažil se je uklidnit, dodat jim odvahu. Řekl jim, aby také tyto pocity proměnili v modlitbu, prosili o sílu a odvahu. Byly to chvíle ryzí něhy.“

Během setkání papež neopomenul ocenit italské sdružení, které kromě doprovázení poutníků do Lurd pomáhá už řadu let právě dětským pacientům.

“Začali jsme s tímto projektem, protože jsme viděli, jak celé rodiny před nemocnicí přespávají v autech. Kvůli nemoci svého dítěte totiž opustily své domovy, práci, rodiště. Svět nemoci zůstává skrytý, pokud se nás přímo netýká. Právě proto chceme na tyto situace upozorňovat, protože ony rodiny nesmí zůstat osamoceny!

uvedl ředitel dobrovolnické asociace.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.