Papež k atentátu v Láhauru

28.3.2016 

V Římě dnes vládlo deštivé počasí a na Svatopetrské náměstí přišlo poměrně málo, nanejvýš dva tisíce lidí, kteří si vyslechli polední promluvu Petrova nástupce, který v samotném závěru řekl:

Mlčenlivou svědkyní události Ježišova umučení a vzkříšení byla Maria. Stála u kříže, ale bolest ji nezlomila, protože víra jí dávala sílu. V rozdrásaném srdci matky planul nepřetržitě plamen naděje. Prosme Ji, aby pomohla také nám přijmout v plnosti velikonoční zvěst Zmrtvýchvstání a konkrétně ji ztělesnit svým každodenním životem.
Panna Maria ať nám daruje jistotu víry, aby každý hluboce prožitý krok naší cesty, osvěcované světlem Paschy, byl požehnáním a radostí pro nás i pro druhé, zvláště pro ty, kteří trpí v důsledku sobectví a lhostejnosti.
Vzývejme ji tedy s vírou a úctou v modlitbě
Regina caeli, která během velikonoční doby nahrazuje modlitbu Anděl Páně.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Regina caeli je ZDE

Po hlavní promluvě obrátil papež František pozornost k atentátu v pákistánskám Láhauru, kde v neděli odpoledne zahynulo 72 lidí:

Drazí bratři a sestry.
Včera ve středním Pákistánu byla slavnost Paschy potřísněna krví odporného atentátu, při kterém bylo zavražděno množství nevinných lidí, většinou z rodin patřících ke křesťanské menšině – zvláště žen a dětí – shromážděných ve veřejném parku, kde společně trávili radostné chvíle velikonočních svátků. Rád bych projevil svoji blízkost těm, které zasáhl tento zbabělý a nesmyslný zločin a vybízím k modlitbě za četné oběti a jejich drahé. Vyzývám občanské představitele a všechny sociální složky tohoto národa, aby se všemožně vynasnažily vrátit bezpečí a pokoj obyvatelstvu, zejména těm nejvíce zranitelným náboženským menšinám. Znovu opakuji, že vražedné násilí a nenávist vedou pouze k bolesti a zmaru. Úcta a bratrství jsou jedinou cestou k dosažení pokoje. Pánova Pascha ať nás povzbudí k ještě usilovnější modlitbě k Bohu, aby byly zastaveny ruce násilníků, rozsévajících teror a smrt a ve světě mohla kralovat láska, spravedlnost a smíření. Pomodleme se všichni za mrtvé tohoto atentátu, za jejich příbuzné, za křesťanské a etnické menšiny tohoto národa: Zdrávas Maria...

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.