Jedině Boží milosrdenství nás může zachránit

27.3.2016 

Velikonoční poselství Urbi et Orbi papeže Františka, nám. sv. Petra

Oslavujte Pána, neboť je dobrý, Jeho milosrdenství trvá navěky“ (Žl 135,1).

Drazí bratři a sestry, požehnané Velikonoce!

Ježíš Kristus, vtělené Boží milosrdenství, z lásky zemřel na kříži a z lásky vstal z mrtvých. Proto dnes voláme: Ježíš je Pán!

Jeho Vzkříšení plně uskutečňuje proroctví Žalmu: Boží milosrdenství trvá na věky, Jeho láska je věčná, nikdy neumírá. Můžeme v Něho naprosto důvěřovat, a vzdáme Mu díky, protože pro nás sestoupil až na dno propasti.

Tváří v tvář duchovním a morálním propadlinám lidstva, tváří v tvář prázdnotám, které se otevírají v srdcích a způsobují nenávist a smrt, jedině nekonečné milosrdenství nám může dát spásu. Jedině Bůh může svou láskou zaplnit tyto prázdnoty, tyto propasti a umožnit nám nepropadnout se, nýbrž společně kráčet dál do země svobody a života.

Radostná zvěst Velikonoc - ukřižovaný Ježíš není tady, byl vzkříšen (srov. Mt 28,5-6) - nám skýtá útěšnou jistotu, že propast smrti byla překročena a tak byly poraženy zármutek, nářek a bolest (srov. Zj 21,4). Pán, který opustil svoje učedníky a nesl tíhu nespravedlivého odsouzení a hanbu bídné smrti, nám nyní dává účast na svém nesmrtelném životě, propůjčuje nám shovívavý a soucitný pohled na hladové, žíznící, cizince, vězněné, marginalizované, skartované, na oběti útisku a násilí. Svět je plný lidí, kteří trpí na těle i na duchu, zatímco novinové zprávy jsou plné krutých deliktů, ke kterým nezřídka dochází mezi domácími stěnami, a ozbrojených konfliktů, které v širokém měřítku podrobují celé národy nevýslovným zkouškám.

Vzkříšený Kristus ať ukáže stezky naděje drahé Sýrii, zemi trýzněné dlouhým konfliktem, který je doprovázen skličujícím průvodem zmaru, smrti, pohrdání humanitárním právem a rozkladem občanského soužití. Moci vzkříšeného Pána svěřujeme probíhající jednání, aby v dobré vůli a spolupráci všech bylo možné sklízet plody pokoje a zahájit výstavbu bratrské společnosti, respektující důstojnost a práva všech občanů. Poselství života, které znělo z úst anděla před odvaleným kamenem, ať přemůže zatvrzelost srdcí a prosadí plodné setkání národů a kultur v ostatních zónách Středomoří a Blízkého východu, zejména v Iráku, Jemenu a Libyi.

Obraz nového člověka, který se skvěje v Kristově tváři, ať podpoří ve Svaté zemi soužití mezi Izraelci a Palestinci, jakož i trpělivou ochotu a každodenní nasazení při budování základů spravedlivého a trvalého míru za pomoci přímých a upřímných jednání. Pán života ať provází také úsilí směřující k dosažení definitivního vyřešení války na Ukrajině, a inspiruje a podpoří také iniciativy humanitární pomoci, včetně propuštění zajatců.

Pán Ježíš, náš pokoj (srov. Ef 2,14), který zmrtvýchvstáním přemohl zlo a hřích, ať podnítí o těchto Velikonočních svátcích naši blízkost obětem terorismu, slepého a krutého násilí, které nepřestává prolévat nevinnou krev v různých částech světa, jako při nedávných atentátech v Belgii, Turecku, Nigérii, Čadu, Kamerunu, Pobřeží slonoviny a Iráku; ať přivede ke zdárnému výsledku zárodky naděje a mírové perspektivy v Africe, mám na mysli zvláště Burundi, Mozambik, Demokratickou republiku Kongo a Jižní Súdán, poznamenané politickým a sociálním napětím.

Bůh zvítězil zbraněmi lásky nad sobectvím a smrtí; Jeho Syn Ježíš je branou milosrdenství otevřenou dokořán všem. Jeho velikonoční poselství ať se stále více odráží na venezuelském lidu v jeho svízelných životních podmínkách i na těch, kdo mají v rukou osudy této země, aby bylo možné pracovat pro obecné blaho hledáním prostorů k dialogu a spolupráci se všemi. Všude ať se prosazuje kultura setkávání, spravedlnost a vzájemný respekt, které jedině mohou zaručit duchovní i materiální blahobyt občanů.

Vzkříšený Kristus, zvěst života určená celému lidstvu, prostupuje staletími a vybízí nás, abychom nezapomínali na putující muže a ženy, kteří hledají lepší budoucnost, na stále početnější zástupy migrantů a uprchlíků, mezi nimiž je mnoho dětí a kteří jsou na útěku před válkou, hladem, chudobou a sociální nespravedlností. Tito naši bratři a sestry potkávají na svojí cestě příliš často smrt nebo odmítnutí ze strany těch, kdo by jim mohli nabídnout útočiště a pomoc. Kéž příští Světový humanitární summit neopomene učinit středem člověka a jeho důstojnost a vypracuje politická řešení, která nabídnou pomoc a ochranu obětem konfliktů a jiných krizí, zvláště těm nejzranitelnějším a těm, kdo jsou pronásledováni z etnických a náboženských důvodů.

V tento slavný den „raduj se i ty, země, zalitá tak oslnivou září“ (Velikonoční chvalozpěv – Exsultet), ale přece tak trýzněná a opovrhovaná nenasytným vykořisťováním, které mění přírodní rovnováhu. Myslím zvláště na oblasti postižené účinky klimatických změn, které nezřídka vyvolávají sucho nebo ničivé záplavy a následnou potravinovou krizi v různých částech světa.

Spolu s našimi bratry a sestrami pronásledovanými pro víru a pro jejich věrnost Kristovu jménu a tváří v tvář zlu, které má v životě mnoha lidí zdánlivě navrch, slyšme opět útěšná Pánova slova: „Nemějte strach! Já jsem přemohl svět!“ (Jan 16,33). Dnešek září tímto vítězstvím, protože Kristus zlomil moc smrti a svým vzkříšením dal zazářit životu a nesmrtelnosti (srov. 2 Tim 1,10). „On nám dal přejít z otroctví ke svobodě, ze zármutku k radosti, ze smutku ke svátku, z temnot ke světlu, z otroctví k vykoupení. Proto Mu říkejme: Aleluja!“ (Meliton ze Sard, Velikonoční homilie).

Všem, kteří v našich společnostech ztratili veškerou naději a chuť k životu, nemohoucím starým lidem, kteří cítí, že jim ubývá sil, mladým, kterým chybí budoucnost, všem znovu adresuji slova Zmrtvýchvstalého: „Hle – všechno tvořím nové!... Tomu, kdo žízní, dám pít z pramene živé vody zadarmo“ (Zj 21,5-6). Toto ubezpečující Ježíšovo poselství ať každému z nás pomůže začít s větší odvahou a nadějí budovat cesty smíření s Bohem a s bratry. Máme toho velice zapotřebí.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.