Petrův nástupce: Pán je živý a chce být hledán mezi živými

26.3.2016 

Ve vatikánské bazilice dnes slavil Petrův nástupce Velikonoční vigilii, při níž udělil křest dvanácti katechumenům (6 z Albánie, 2 z Jižní Koreje, 1 z Itálie, Indie, Číny a Kamerunu). Papež František pronesl homilii, ve které mimo jiné řekl:

Pán je živý a chce být hledán mezi živými. Kdo se s Ním setká, toho posílá šířit Velikonoční zvěst, probouzet a křísit naději v srdcích obtížených smutkem, v těch, kdo světlo života klopotně hledají. Je jí dnes velice zapotřebí. Jako radostní služebníci naděje jsme povoláni zapomínat sami na sebe a zvěstovat Zmrtvýchvstalého životem a láskou, jinak budeme mezinárodní strukturou s vysokým počtem adeptů a dobrými pravidly, ale nebudeme schopni dávat naději, po které svět žízní.
Jak můžeme živit naši naději? Liturgie této noci nám dává dobrou radu. Učí nás, abychom
konali památku Božích skutků. Čtení nám vskutku přiblížila Jeho věrnost, dějiny Jeho lásky k nám. Živé Boží Slovo je schopné nás do těchto dějin lásky vtáhnout, živit naději a oživovat radost. Připomíná nám to rovněž evangelium, které jsme slyšeli. Andělé vlévají ženám naději slovy: „Vzpomeňte si, jak vám [Ježíš] řekl“ (Lk 24,6). Nezapomínejme na Jeho Slovo a Jeho skutky, jinak ztratíme naději. Konejme památku Páně, Jeho dobroty a slov Jeho života, kterými jsme byli pohnuti; pamatujme na ně a osvojme si je, abychom byli jako ranní hlídky, které umějí vyhlížet znamení Vzkříšeného.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy HOMILIE je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.