Autentická obnova znamená zhodnocení církevních institucí ve světle evangelia

11.9.2004 

Jan Pavel II. přijal v Apoštolském paláci v Castel Gandolfu biskupy z Pennsylvanie a New Jersey. Ve svém pozdravu připomněl 3. výročí teroristického útoku na Spojené Státy:

?Ujišťuji americký národ o své blízkosti a připojuji se k vám v modlitbách za skončení hrozby terorismu a růst civilizace lásky.?- řekl v úvodním pozdravu Svatý otec.

V listu, který Svatý otec americkým biskupům předal u příležitosti zakončení návštěvy ad limina, se věnuje otázkám biskupské služby. Zdůrazňuje, že vykonávání posvátného úřadu biskupa musí být zakořeněno v morální autoritě života formovaného sdílením Kristova posvěcení a poslání.
?Mnozí z vás vyjádřili při našich setkáních obavy z krize důvěry ve vedení církve vyvolané nedávnými sexuálními skandály ? píše mimo jiné Svatý otec ? Jsem přesvědčen, že dnes, stejně jako v každém kritickém okamžiku, najde církev zdroj autentické obnovy v moudrosti, vizi a prozíravosti biskupů, kteří vyniknou svou svatostí.? S poukazem na postavy reformátorů, jakými byli Řehoř Veliký, Karel Boromejský nebo Pius X. papež dokládá, že autentická obnova církve začíná vždy návratem k počátkům, ?vědomým osvojením apoštolské tradice, očištění a nové zvážení jejích institucí ve světle evangelia.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.