Biskup Audo: potřebujeme jasnou dohodu, ne falešnou diplomacii

18.3.2016 

Pozitivní je už sám fakt, že se na mezinárodní úrovni něco děje, a důležité je také to, že v terénu nastala drobná změna: trochu vody, trochu elektřiny a nepadají bomby – s umírněným optimismem a konkrétností reaguje chaldejský biskup Aleppa Antoine Audo na dotaz po očekáváních spojených s ženevskými rozhovory. Pokud jde o otázku uprchlíků, má šéf syrské charity zcela jasný názor:

„Vždycky jsem opakoval, že řešení nespočívá v přijímání nebo nepříjímání těchto lidí, nebo v požadování kdo ví jaké role od Turecka. Zodpovědné jednání znamená zajistit mír a pomoci lidem, aby se mohli vrátit k životu ve svých zemích. Nyní musíme čekat na politické řešení a doufat, že nepůjde o rozhodnutí, které by vedlo ke zničení Sýrie napomáháním těmto ozbrojeným skupinám kvůli ekonomickým a strategickým zájmům, jak na mezinárodní tak na regionální úrovni. Velké mocnosti by měly být čestné samy k sobě, neprovozovat falešnou diplomacii: oplakávat křesťanské menšiny a na druhé straně dělat všechno proto, aby ze Sýrie zmizely,“

- říká šéf syrské charity, který se právě vrátil z Ženevy. Jak dodal v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas, pokud nedojde k politickému řešení, bude se pokračovat v bojích i v odcházení ze země. Biskup Audo také odmítá mluvit paušálně o pronásledování křesťanů muslimy. Ozbrojené skupiny jsou podněcovány k napadání křesťanů právě proto, aby došlo k destabilizaci země a konstatovalo se, že není žádné východisko, říká chaldejský biskup syrského Aleppa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.