Egyptský velký imám v německém parlamentu vyzval k míru

17.3.2016 

Velký imám káhirské univerzity Al-Azhar ve středu promluvil v německém parlamentu. Vyzval přitom evropské muslimy, aby respektovali místní hodnoty a hájili je. Šejk Al-tajíb zároveň ve své promluvě pro poslance Bundestagu a náboženské představitele vyzval ke společnému úsilí o mír. Muslimové stejně jako nemuslimové by měli společně bojovat proti extrémismu a terorismu, aby opanovali tuto “strašnou epidemii”, řekl velký imám s poukazem na skutečnost, že v prvé řadě platí za terorismus muslimové.

Islámský učenec vyzdvihnul především dialog mezi náboženstvími, bez kterého mír nikdy nemůže nastat. Zmínil se také o “mírovém potenciálu” islámu, který není náboženstvím války a meče, nýbrž věří, že Boží milosrdenství se vztahuje na každého člověka. Džihád jako vnější užití násilí je oprávněno pouze v případě obrany, vysvětlil al Tajíb, který zároveň poděkoval spolkové kancléřce Merkelové za přijetí blízkovýchodních uprchlíků.

Sedmdesátiletý velký imám univerzity al-Azhar, který se ujal úřadu před šesti lety (2010), cestuje v těchto dnech po Evropě. Z Berlína dnes zamířil do Münsteru, kde navštívil Islámské centrum při tamní univerzitě. Zajímal se také o roli města při jednání o Vestfálském míru. Další etapou imámovy cesty má být Řím, kde nejvyššího představitele sunnitského islámu přijme papež František.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.