Papež: Síla společnosti se projevuje ve schopnosti soucitu

17.3.2016 

Papež František přijal univerzitní studenty, kteří se účastní 2016 Harvard World Model United Nations, mezinárodní konference nabízející studentům vhled do práce Spojených národů. V rámci tohoto projektu se studenti z více než 70 zemí světa vžívají do role mezinárodních grémií snaží se hledat řešení celosvětových a celospolečenských problémů.
Jako univerzitní studenti se věnujete zejména hledání pravdy a porozumění, nejen k vlastnímu prospěchu, ale pro dobro vašich místních komunit, řekl studentům papež František:

„Doufám, že vás tato zkušenost povede k docenění nezbytnosti a důležitosti struktur spolupráce a solidarity, které mezinárodní společenství zformovalo v průběhu mnoha let. Tyto struktury jsou efektivní zejména tehdy, kdy se zaměřují na službu těm, kdo jsou na světě nejzranitelnější a nejvíce opomíjení. Prosím o to, aby Spojené národy i každý z jejich členských států byly vždy ochotny k této službě a péči.

Papež František podotkl, že největším bohatstvím této konference univerzitních studentů není poznání diplomacie či uspořádání institucí a organizací, nýbrž setkání lidí z různých částí světa, které samo o sobě představuje úkoly dneška a předestírá různorodost talentů a možností celé lidské rodiny:

„Témata a problematiky, jimiž jste se zabývali, nepostrádají tvář. Každý z vás je přece schopen nastínit naděje a sny, výzvy a utrpení, které charakterizují lidi vaší země. V těchto dnech se jedni od druhých mnoho naučíte a budete si navzájem připomínat, že za každou nesnází, s níž se svět potýká, jsou muži a ženy, mladí a staří, lidé jako vy.“

Papež připomněl situaci rodin bojujících o budoucnost svých dětí, ale také uprchlíků, donucených tragickými okolnostmi k odchodu ze svých domovů.

„Právě tito lidé potřebují vaši pomoc a naléhavě vás prosím, abyste je vyslyšeli, protože si více než kdy jindy zaslouži vaše úsilí o spravedlnost, pokoj a solidaritu. (...) Naše síla jako společenství na všech úrovních života a společenské organizace, nespočívá ani tak v našich znalostech a osobních schopnostech, jako v soucitu, který ukazujeme druhým, a v péči, s níž se obracíme zejména k těm, kdo nemohou pečovat o sebe samé.“

Papež vyjádřil naději, že si studenti povšimli nasazení katolické církve ve službě chudým a uprchlíkům a její podpory v ochraně nezcizitelné důstojnosti a práv každého člena lidské rodiny, k níž ji volá víra v Ježíše Krista. Jak dodal, tato služba však není výsadou křesťanů, nýbrž univerzálním povoláním, které je zakořeněno v našem společném lidství.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.