Výstava o dějinách Svatých let

16.3.2016 

V římském Palazzo Giustiniani byla otevřena výstava věnovaná dějinám Jubilejních let. Nese název Antiquorum habet podle buly, kterou papež Bonifác VIII. vyhlásil v roce 1300 na svátek Stolce sv. Petra první Svatý rok. Výstavu uvedl vatikánský státní sekretář kardinál Pietro Parolin a předseda italského senátu Pietro Grasso.
Výstava v centru města nedaleko Panteonu předkládá návštěvníkům manuskripty, grafiky, tisky, pamětní medaile a další jedinečnou dokumentaci ilustrující sedmisetletou historii jubilejního putování do Věčného města. Exponáty pocházejí ze sbírek italského senátu, Vatikánské knihovny, z Muzea mincovny italského polygrafického institutu a z filatelistického a numismatického úřadu vatikánského governatorátu. Vedle pětiset exponátů lze na místě konzultovat také dalších 1300 digitálních snímků a historických filmů zapůjčených z archivu italské televize (Rai Teche) a institutu Luce.

Od roku 1300 do roku 2000 slavila církev 26 řádných všeobecných Svatých let. Další řádné jubileum připadne na rok 2025 podle rozhodnutí papeže Pavla II. z roku 1470, které stanovilo jejich pravidelnou kadenci na čtvrtstoletí. Tradice mimořádných jubilejí sahá do konce 16. století a dodnes se jich slavilo více než 70. Vyhlašována byla především v těžkých dobách nebo s intencí vzývat Boží pomoc na počátku pontifikátu. Mimořádná jubilea se neřídí ceremoniálem, který od roku 1500 stanovuje jejich průběh, a také jejich délka bývala různá. Někdy trvala jen několik dní, jindy se vztahovala pouze na určitou oblast či místní církev.
Svatý rok milosrdenství vyhlášený papežem Františkem podobně jako dvě mimořádná jubilea minulého století (Svaté roky Vykoupení 1933, 1983) zachovává pravidla stanovená pro řádná jubilea a započítává se do historického počtu Svatých let započatých Bonifácem VIII.

Výstava v Palazzo Giustiniani (Via della Dogana Vecchia 29) potrvá do 1. května a je otevřena veřejnosti každý den od 10 do 18 hodin.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.