Svatý stolec k situaci v Sýrii

16.3.2016 

Budoucnost a zájmy Sýrie nelze obětovat ve jménu jakýchsi regionálních či mezinárodních zájmů – připomíná na fóru OSN Svatý stolec. Vatikánský představitel mons. Richard Gyhra (foto) vystoupil v rámci diskuse Rady pro lidská práva v Ženevě. Varoval před ignorováním zájmů Sýrie, protože – jak řekl – takový postoj povede k prodloužení konfliktu a bude mít závažné důsledky pro region i celý svět.

Papežský diplomat vylíčil mnohotvárné utrpení obyvatel Sýrie. Upozornil, že v zemi dochází ke zločinům proti lidskosti, z nichž není nikdo obviňován. Připomněl každodenní atentáty namířené proti civilnímu obyvatelstvu. V této perspektivě je nutné neustávat v úsilí o zakončení syrského konfliktu za plného respektu k zájmům této země a všech jejích obyvatel. Poukázal zejména na nutnost respektovat práva náboženských a etnických menšin. Jejich přežití a prosperita je garancí demokracie, dodal mons. Gyhra.

Vatikánský představitel připomněl také nutnost návratu urpchlíků jako podmínky faktického zakončení konfliktu, smíření a obnovy. V závěru papežský diplomat upozornil na problémy humanitárních organizací, které přinášejí pomoc syrskému obyvatelstvu. Svatý stolec požaduje okamžité odstranění veškerých překážek, s nimiž se tyto organizace setkávají a zajištění jejich přístupu do všech oblastí Sýrie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.