Petrův nástupce: Národ, který není vzděláván, skončí na rovině instinktu

14.3.2016 

Papež František zaslal videoposelství na Globální fórum o výchově a vzdělání, které probíhalo o víkendu v hlavním městě Spojených arabských emirátů. Fórum organizované neziskovou Nadací Varkey se sídlem v Londýně neslo heslo „Větší kolektivní odpovědnost za veřejné vzdělání“.
Papež děkuje nadaci za její podporu učitelů na celém světě v jejich úsilí o „vytváření udržitelné globální společnosti“, mimo jiné ve spolupráci se Scholas Occurrentes, mezinárodní sítí škol založené v Argentině z Bergogliova popudu, v době kdy byl arcibiskupem Buenos Aires. František připomíná, že učitelům by měla být navrácena nejprestižnější společenská pozice, která jim náleží kvůli velkému vlivu, jaký mají na náš život.

Dubajské fórum udělilo také cenu „Učitel roku 2016“. Získala ji palestinská učitelka Hanan Al Hroub, která vyrostla v uprchlickém táboře. Oceněna byla za vypracování metodologie vyučování založené na hře, jež má pomáhat mladým lidem v překonání traumatických zážitků a vychovávat je k míru. Papež laureátce ceny poděkoval a zdůraznil, že „součástí vzdělání je naučit děti hře, protože ve hře se učí společenskému soužití a radosti ze života“.
František ve videoposelství podotýká, že národ, který kvůli válce či z jiných důvodů není vzděláván, stále více upadá až nakonec skončí na rovině instinktu. Papež proto v závěru vybízí vlády, aby docenily velikost poslání učitelů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.