Reforma vatikánských médií podle vzoru světových komunikací

14.3.2016 

Spojení vatikánských sdělovacích prostředků do jednoho celku s sebou neponese jakékoliv „ochuzení“, prohlásil v rozhovoru pro italský list Corriere della Sera (13.3.2016) mons. Dario Edoardo Viganò. Prefekt Sekretariátu pro sdělovací prostředky v neděli vystoupil v italské veřejnoprávní televizi. Současně poskytl zmíněný rozhovor v souvislosti se třetím výročím volby papeže Františka a probíhající reformou vatikánských médií. Dnes v podvečer třiapadesátiletý Viganò představil svůj nový knižní titul, věnovaný změnám církve za současného pontifikátu („Věrnost je změna. Františkův převrat očima blízkého svědka“, “Fedeltà è cambiamento. La svolta di Francesco raccontata da vicino”, Rai Eri).

V tomto roce počítá vatikánská mediální reforma se sjednocením rozhlasu a televize do jediné instituce, zatímco příští rok přinese unifikaci stávajícího tisku – tedy deníku, nakladatelství a tiskárny, vysvětluje mons. Viganò. Představa, že plánované sjednocení je nutně synonymem ochuzení, prozrazuje, jaký odpor vůči změnám tu panuje. Něco obdobného je však normální v každé firmě, která je postavena před nové modely, a proto chápu vládnoucí nostalgii, ujistil prefekt mediálního Sekretariátu. Podle mons. Viganò není možné žít z iluzí o domnělých posluchačích. Apoštolské poslání vatikánského komunikačního systému jej totiž neopravňuje k plýtvání finančními prostředky – každé utracené euro musí být prospěšné celku.

Současná mnohojazyčnost a multikulturnost Vatikánského rozhlasu nicméně zůstane zachována a projeví se na vzniku jediné mediální platformy s videem, audiem a texty, na které se budou všechna stávající média podílet. Děje se tak v souladu se zkušenostmi evropského a světového komunikačního systému, uvedl prefekt vatikánského úřadu na příkladu BBC či Deutsche Welle, které se šíří pouze internetově a satelitárně. Poslední jezuitský ředitel Vatikánského rozhlasu, o. Lombardi, před svým odstoupením varoval před rušením rozhlasových přenosů na krátkých vlnách, které dosahují chudé oblasti bez nových digitálních technologií. Podle mons. Viganò nejsou kontroly výdajů zejména technologickou otázkou. Sekretariát pro sdělovací prostředky bude podstupovat veškerá rozhodnutí pouze po zevrubném zvážení a na základě studií, zadávaných mezinárodním agenturám, uvedl jeho prefekt pro italský tisk.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.