Potvrzena papežská cesta do Polska na SDM

12.3.2016 

Ve dnech 27. – 31. července bude papež František na pastorační návštěvě v Polsku. Jak dnes oficiálně ohlásilo Vatikánské tiskové středisko, Svatý otec přijal pozvání nejvyšších státních představitelů Polské republiky a tamních biskupů a zúčastní se v těchto dnech Světových dní mládeže v Krakově. Prezentován byl následující návrh programu této apoštolské cesty.

Ve středu 27. července papež František přistane na krakovském letišti, aby se vzápětí setkal s prezidentem Polské republiky a místní biskupskou konferencí. Podle předběžného programu pak téhož dne večer promluví z okna krakovského arcibiskupství, ze kterého se obracel k mladým lidem sv. Jan Pavel II.
Na čtvrtek 28. července se předpokládá zastávka v Čenstochové a soukromá modlitba před tamní ikonou Černé Madony. Svatý otec bude v klášteře na Jasné Hoře slavit mši svatou u příležitosti tisícího padesátého výročí evangelizace Polska.
V pátek 29. července jsou na programu návštěva koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau a odpoledne křížová cesta v Krakově.
Na sobotu 30. července se plánuje návštěva svatyně Božího milosrdenství v Krakově - Lagiewnikách. Podle předběžného návrhu programu zde papež projde Svatou branou baziliky a poté se odebere do kaple, kde je pohřbena sv. Faustyna Kowalská. Petrův nástupce bude na poutním místě slavit mši svatou s kněžími, řeholníky a seminaristy. Předpokládá se, že papež v bazilice vyzpovídá několik mladých lidí. Večer Svatý otec povede modlitební vigilii v rámci Světových dní mládeže.

Poslední červencovou nedělí se zakončí jak papežská cesta, tak Světové dny mládeže. Dopoledne bude papež sloužit nedělní eucharistii s vysláním mladých lidí, odpoledne se pak setká s organizačním výborem a sponzory Světových dnů mládeže. Ve večerních hodinách po oficiálním rozloučení odletí do Říma.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.