Papež: Láska je konkrétní služba, kterou si prokazujeme navzájem

12.3.2016 

Na Svatopetrském náměstí se dnes dopoledne konala další mimořádná generální audience Svatého roku milosrdenství. Účastnilo se jí přibližně 50 tisíc lidí a byla zahájena čtením z Janova evangelia o tom, jak Ježíš umyl apoštolům nohy (13,12-14). Papež František svoji katechezi zaměřil k blížícím se Velikonocím a objasňoval vztah mezi milosrdenstvím a službou. Mimo jiné řekl:

Láska je konkrétní služba, kterou si prokazujeme navzájem. Láska nejsou slova, ale činy a služba! Skromná služba konaná mlčky a ve skrytu, jak řekl sám Ježíš: „ať neví tvoje levice, co dělá tvoje pravice“ (Mt 6,3). To znamená dát k dispozici dary, jimiž nás obdařil Duch svatý, aby mohlo společenství růst (srov. 1 Kor 12,4-11). Vyjadřuje se také sdílením materiálních dober, aby nikdo nebyl v nouzi. Sdílení a oddanost vůči tomu, kdo se ocitl v nouzi, je životní styl, který Bůh vštěpuje jako autentickou cestu lidskosti také mnohým nekřesťanům.
A nakonec nezapomeňme, že umytím nohou učedníků a pobídnutím, aby jednali stejně, nás Ježíš vyzval rovněž ke vzájemnému vyznávání vlastních nedostatků a k modlitbě za sebe navzájem, abychom si uměli ze srdce odpustit. V této souvislosti pamatujme na slova svatého biskupa Augustina, který napsal: „Neodmítej, křesťane, jednat tak, jak jednal Kristus. Když se totiž tělo sklání k nohám bratří, také v srdci se zažíhá anebo sytí, pokud tam již byl, cit pokory. Odpouštějme si navzájem svá pochybení a modleme se navzájem za svoje viny a tak si v určitém smyslu budeme vzájemně umývat nohy“ (
In Joh 58,4-5).

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.