Misionář v Etiopii: Země umírá žízní

11.3.2016 

Etiopie je druhou nejlidnatější zemí Afriky a jednou z nejchudších na světě. Více než 400 tisíc dětí zde trpí vážnou podvýživou, kterou v posledních měsících ještě zhoršují dlouhotrvající sucha. Lze předpokládat, že koncem dubna některé oblasti zůstanou zcela bez vody. „Jsem v Etiopii bezmála deset let, ale teď poprvé vidím, jak země umírá žízní“, informuje agenturu Fides misionář o. Christopher Hartley.

„V důsledku sucha se rozpoutaly kmenové války kvůli přístupu k posledním zbývajícím vodním zdrojům“, pokračuje misionář, který řadu let pracoval po boku Matky Terezy z Kalkaty. „Úroda nenávratně mizí a krajina se mění v poušť“, dodává. Kněz britsko-španělského původu dále popsal péči o poslední vlnu uprchlíků, kterým byly rozdány kanystry na vodu a více než dvacet tun potravin. „Kromě toho jsme postavili malou školu pro děti, které mi řekly, že nikdy do školy nechodily a neumí se ani podepsat“, uvedl misionář.

Ze stomilionového obyvatelstva Etiopie nemají dva miliony lidí přístup k pitné vodě. Více než deset milionů osob naléhavě potřebuje základní potřeby k přežití – kromě vody a potravin také osivo a krmivo pro dobytek.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.