Pastorace lidí, kteří jsou sexuálně přitahováni osobami téhož pohlaví

5.3.2016 

„Žít pravdu v lásce“ – tak znělo motto formačního dne zaměřeného na pastoraci lidí, kteří jsou přitahováni osobami téhož pohlaví. Akce pořádaná Papežským institutem Jana Pavla II. a sdružením „Courage Italia“, které nabízí duchovní a psychologickou oporu homosexuálům v těžké situaci, probíhala na Papežské lateránské univerzitě.
Milosrdenství, láska a pozornost, jsou tři slova, do kterých lze shrnout závěry tohoto formačního dne, říká Robert Gahl z Papežské univerzity Svatého Kříže:

„Církev může přijímat tyto lidi stejně jako všechny ostatní: tedy neměly by tu být nějaké zvláštní kategorie, i když samozřejmě lze pořádat pro tyto lidi zvláštní aktivity, které by jim pomohly nalézt životní povolání. Církev jim nabízí především svátosti, tedy svátost smíření a eucharistii, které jsou velkou pomocí v úsilí o svatost.
Někteří mají obavy, že se na ně bude zahlížet, pokud odhalí tuto svou tendenci. Myslím však, že církev dělá velké kroky vpřed a musí dát najevo, že všichni jsou přijímáni, všichni jsou vítaní. Je tu také otázka homosexuálních párů, které pečují o děti. Někteří z nich přicházejí a žádají od církve, aby jejich děti byly pokřtěny nebo přicházely na katecheze. To všechno představuje příležitost, aby se církev projevila jako matka, která nabízí cestu ke svatosti také dětem těchto párů.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.