Téměř osmnáct procent světové populace jsou katolíci

5.3.2016 

Téměř pětina světového obyvatelstva – konkrétně 17,8 procenta – jsou katolíci, vyplynulo z dnešní prezentace letošní Papežské ročenky, tedy jmenného a adresního seznamu římské kurie, světových diecézí a církevních institucí. Spolu s ní se zároveň zveřejňuje statistika katolické církve, která se letos opírá o údaje roku 2014 a srovnává je se stavem roku 2005. Podle dat shromážděných Centrálním statistickým úřadem církve za dané desetileté údobí přibylo ve světě skoro 160 milionů katolíků, čímž se jejich celkový počet blíží jedné miliardě třem stům milionů (1,272 miliardy). Znamená to zhruba čtrnáctiprocentní nárůst, zatímco světová populace ve stejném časovém rozpětí vzrostla o jedenáct procent.

Největší nárůst pokřtěných přitom zaznamenala Afrika – o plných 40 procent, následovaná Asií s dvacetiprocentním přírůstkem. Na celém americkém kontinentu vzrostl počet katolíků o 11 procent, zatímco v Evropě o pouhá 2 procenta, ačkoli na Starém kontinentu stále žije téměř čtvrtina (23 procent) z celkového počtu katolíků. Negativní je rovněž vývoj v Oceánii (tedy především v Austrálii), kde počet katolíků stoupá pomaleji (o šestnáct procent) než nárůst obyvatelstva (osmnáct procent). Polovina světové katolické populace nadále žije v Americe, Asiaté se na celkovém počtu katolíků podílí jedenácti procenty, ačkoli v Asii sídlí šedesát procent světového obyvatelstva.

Za desetiletí předcházející roku 2014 vzrostl počet biskupů o téměř osm procent. Podle nejnovější statistiky jich tak dnes ve světě působí 5237, přičemž na každého z nich průměrně připadá 243 tisíc věřících. O více než 9000 tisíc se zvýšil také počet kněží, včetně řádových, kterých je ve světových diecézích 416 tisíc (415 792). Statistika nicméně vykazuje jejich úbytek v Oceánii (o dvě procenta) a Evropě (osm procent). S výjimkou Afriky, kde o čtyři procenta vzrostl počet kandidátů na kněžství, se ve zbytku světa jejich počet pomalu a trvale snižuje. Semináře dnes navštěvuje 117 tisíc mužů. Pokles povolání se týká ženských a mužských řeholí. Ženské řády zaznamenaly dvacetiprocentní pokles v Americe, Oceánii a Evropě, zatímco na asijském a africkém kontinentě se silně rozvíjejí. Celkově je dnes v katolické církvi 683 tisíc řeholnic a 54 tisíc řeholníků bez kněžského svěcení. Výrazně se naopak rozvíjí kategorie trvalých jáhnů, kterých zejména v Evropě a Americe přibylo za poslední desetiletí téměř dvanáct tisíc. Jejich současný počet je 44 500.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.