S papežem o mladých lidech a uprchlících

4.3.2016 

Svatý otec přijal na soukromé audienci představeného ekumenické komunity z Taizé. Návštěvy bratra Aloise ve Vatikánu se staly každoroční tradicí. Jak řekl v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas, atmosféra setkání byla velmi radostná, ačkoli se mluvilo o velmi vážných tématech:

„Mluvili jsme především o mladých, o tom, jak je dnes doprovázet. Papež si všímal především toho, že víra se musí rozvíjet, musí prorůstat celým životem. Není čímsi co jednorázově dostaneme jednou pro vždy, a proto je třeba doprovázet je v rozvíjení víry. Mluvili jsme také o jednotě křesťanů, protože to je vedle mladých další důležitý úkol naší komunity v Taizé. Velmi se mi líbí to, co František říká o výměně darů mezi různými církvemi, o přijímání toho, co Bůh zasel u druhých. Právě tím v Taizé žijeme každý den mezi námi bratry, pocházejícími z různých církví, ale také spolu s mladými. Prožíváme církev jako komunium, jednotu. V tomto bodě plně souhlasíme s papežem, v tom, co říká o kráse jednoty.“

Během setkání se hovořilo také na téma migrace. Jak uvedl bratr Alois, František zdůrazňoval, že Evropa v různých epochách dokázala příchozí migranty integrovat, protože měla silné základy a kořeny. Dnes toho už schopná není. Aby si dokázala poradit s tímto problémem, s nímž se bude potýkat ještě dlouho, musí znovu objevit své kořeny.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.