Pastorace vysokoškoláků na pořadu ve Vídni

8.9.2004 

Rada evropských biskupských konferencí svolala na dny 24. ? 26. září 2004 do Vídně národní delegáty pastorace vysokoškoláků. V Evropě je koordinována už deset let, s vědomím, že právě vysokoškolsky vzdělaní lidé hrají zásadní roli v budování nové tváře kontinentu. Zahrnuje vedle hlásání evangelia novým generacím také kulturní, odbornou a etickou formaci v křesťanském duchu. Vídeňského setkání se zúčastní mimo jiné tamní arcibiskup, kardinál Christoph Schönborn; generální sekretář Rady evropských biskupských konferencí, mons. Aldo Giordano a další.

Národní delegáti na vídeňském setkání zpracují tzv. lineamenta, směrnice vysokoškolské pastorace, které budou předloženy ke schválení 34. evropským biskupským konferencím. Na programu je dále debata o systému a poslání univerzitních kolejí, příprava na dvě akce plánované na příští rok: Evropský den univerzit 5. března a Světový den mládeže v Kolíně nad Rýnem od 16. do 21. srpna 2005.

V Evropě se službě studentům vysokých škol věnuje na plný úvazek více než tisíc kněží. Setkání národních delegátů vysokoškolské pastorace proběhne v Domě Edith Stein, který dala k dispozici vídeňská arcidiecéze.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.