Kardinál Piacenza: Dávný lhář se pokouší zredukovat křesťanství na neškodný etický kodex

1.3.2016 

„V kontextu, který popírá Krista, je naléhavě nutné potvrdit pravdu o vtělení a jedinečnou spásnou hodnotu kříže,“ řekl včera odpoledne kardinál Mauro Piacenza v přednášce, kterou zahajoval 27. seminář o otázkách týkajících se vnitřního přesvědčení a svědomí (forum internum). Papežský vrchní penitenciář zopakoval výzvu z papežské buly vyhlašující Mimořádný svatý rok milosrdenství: „S přesvědčením klaďme do středu svátost smíření“.

Hlásání církve, pokračoval kardinál Piacenza, které poukazuje na Beránka Božího přítomného ve světě, je nejsilnější „protilátkou“ na jed dávného hada a lháře. Lhaní vládce tohoto světa se totiž pokouší zvrátit toto hlásání na svou stranu. Činí tak především moralistní redukcí křesťanské zvěsti, která ji chce připravit o nárok na pravdu, zredukovat na neškodný etický kodex, který nemá žádný skutečný vliv na lidské srdce, učiněné primárně k Bytí.

Za další dvě ďábelská pokušení odvádějící od Boha označil kardinál Piacenza kanonizaci tohoto světa a povýšení hříchu na cosi normálního. „Dávný lhář“ se pokouší popírat hřích, aby v lidském srdci utlumil volání po spáse. Zcela popřít hřích však není možné, dodává, protože hřích je univerzální bolestnou zkušeností. Proto se pokušitel snaží soustředit pozornost lidí pouze na některá zla, která se jeví veřejnému mínění jako odpudivá. V této situaci je naléhavé, dodává vrchní papežský penitenciář, vychovávat člověka a nazývat věci pravými jmény, bez dvouznačností. „Dějiny nás učí, že kdo obhajuje Boha, obhajuje člověka, a kdo obhajuje člověka, obhajuje Boha,“ řekl kardinál Mauro Piacenza v přednášce na zahájení semináře pro zpovědníky.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.