Petrův nástupce se setkal s patriarchou etiopské církve Tewahedo

29.2.2016 

Papež František přijal patriarchu etiopské pravoslavné církve Tewahedo. Abuna Matthias I. stojí v čele této starobylé církve křesťanského východu od roku 2013. Jeho předchůdce, Abuna Paulos, jak hned v úvodu svého projevu připomněl papež František, se v roce 1993 setkal s Janem Pavlem II. a v roce 2009 navštívil Benedikta XVI., který jej pozval ještě téhož roku na druhé shromáždění synodu biskupů pro Afriku. Od roku 2004 se etiopská pravoslavná církev spolu s dalšími východními církvemi účastní teologického dialogu s katolickou církví v rámci Mezinárodní spojené komise.
Papež připomněl, že tato komise zkoumala v minulých letech zásadní koncept církve chápané jako podíl na společenství Otce, Syna a Ducha svatého.

Takto jsme objevili, že máme téměř vše společné: jedinou víru, jediný křest, jediného Pána a Spasitele Ježíše Krista. Jsme spojeni mocí křitu, který nás začlenil do jediného Kristova těla. Jsme spojení díky různým prvkům, jež jsou společné našim bohatým monastickým tradicích i liturgické praxi. Jsme bratři a sestry v Kristu. Jak bylo vícekrát poznamenáno, to, co nás spojuje, je daleko větší než to, co nás rozděluje.

Papež František připomněl, že podobně jako v prvních staletích byla krev mučedníků semenem nových křesťanů, tak se dnes stává semenem jednoty mezi křesťany. „Mučedníci a světci všech církevních tradic jsou již jedním v Kristu. Jejich jména jsou zapsána v jediném martyrologiu Boží církve. Ekumenismus mučedníků je pozváním, které se obrací k nám tady a teď, abychom vykročili společně na cestu ke stále plnější jednotě.

Svatý otec dodal, že etiopská církev byla církví mučedníků od samého počátku a dodnes je svědkem násilí namířeného proti křesťanům a dalším minoritám. V té souvislosti vyzval ty, kdo “rozhodují o politických a ekonomických osudech světa”, aby se zasazovali o pokojné soužití založené na respektu , smíření, vzájemném odpuštění a solidaritě.

Svatosti, drazí přátelé, vroucně si přeji, aby z tohoto setkání vzešel čas nového bratrského přátelství mezi našimi církvemi. Jsme si vědomi toho, že dějiny za sebou zanechaly břemeno bolestných nedorozumnění a nedůvěry, za něž prosíme Boha o odpuštění a uzdravení. Modleme se jedni za druhé a prosme mučedníky a světce o ochranu všech věřících svěřených naší pastorační péči. Kéž nás Duch Svatý nadále osvěcuje a vede ke svornosti a míru a živí v nás naději na den, v němž – s Boží pomocí – budeme sjednoceni kolem oltáře Kristovy oběti v plnosti eucharistického společenství
- končil papež František svou promluvu k etiopskému pravoslavnému patriarchovi.

Patriarcha Abuna Mathias vyjádřil papežovi vděčnost za podporu teologického dialogi se starobylými východními církvemi a za další projevy solidarity:

“Jsme také velmi vděčni za neodkladnou odpověď Vaší Svatosti a srdečné vyjádření solidarity při nejrůznějších příležitostech, zejména při nedávném mučednictví etiopských křesťanů způsobeném teroristickými skupinami. Poselství Vaší Svatosti a uznání obětí masakru za mučedníky mělo pro naši církev velký význam. A co více, pomoc vaší církve pro naše komunity zde v Římě i v jiných místech diaspory má zásadní význam, aby vyšla najevo naše angažovanost ve vzájemné péči a podpoře ve službě našemu Pánu a Spasiteli Ježíši Kristu,”
řekl Abuna Mathias.

Etiopská pravoslavná církev, podobně jako další orientální církve, v roce 451 na chalcedonském koncilu nepřijala učení o plnosti božství a lidství Ježíše Krista. Odmítá tedy nauku o dvou přirozenostech, s tím, že Ježíšovo lidství vychází z jeho božství. Teologický dialog s katolickou církví však v posledních létech ukazuje, že více než o věroučný problém jde o terminologická nedorozumění.
Mezi specifika etiopské pravoslavné církve Tewahedo patří také zachovávání některých židovských náboženských praktik, jako je obřízka, pravidla pro požívání potravin a ctění soboty vedle neděle. Jako liturgický jazyk donedávna používala starý jazyk gèez, který dnes ustupuje moderní amharštině. Církev čítá 35 milionů členů a má velkou komunitu rovněž v Římě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.