Papež se setkal s karabiníky, kteří slouží u Svatopetrského náměstí

29.2.2016 

Papež František dnes přijal na audienci příslušníky jednotky italských karabiníků, tedy policejní složky, která se stará o bezpečnost v blízkosti Náměstí svatého Petra. Papež ocenil „náročnou a nezbytnou práci“ přibližně 150 karabiníků, kteří ve spolupráci s bezpečnostními složkami městského státu Vatikán pečují o veřejný pořádek, a poukázal na konkrétní solidaritu, kterou prokazují zejména lidem, kteří se ocitli v nouzi či těžkostech.

Častokrát jde o skutky každodenní služby, které nejsou zjevné. Vidí je však Bůh a nezapomíná.

Vaše činnost – pokračoval dále papež - vyžaduje profesionalitu a smysl pro odpovědnost, jakož i pozornost k lidem, z nichž mnozí jsou pokročilého věku, a tedy neustálou trpělivost a ochotu být pro všechny.

Jsou to kvality, pro které je třeba umět spoléhat na pomoc Boží. Častokrát se máte usmívat ve chvílích, které jsou obtížné, aby vaše služba probíhala hladce. Svatý rok milosrdenství otevírá nám všem možnost obnovy, počínaje niternou očistou, která se odráží ve způsobu jednání a ve výkonu všedních činností.

Svatý rok je vhodnou příležitostí k osobní i kolektivní prověrce, jejímž paradigmatem jsou skutky tělesného a duchovního milosrdenství. Pán nám připomíná: »Cokoli jste udělali pro jednoho z těchto mých nejmenších bratří, pro mne jste udělali« (Mt 25,40).

Tímto Ježíšovým učením se nechte vést také vy, kdo jste zodpovědní za dodržování veřejného pořádku, a ať vám pomáhá prosazovat za všech okolností solidaritu, zvláště k těm nejmenším, slabým a bezbranným, a být strážci práva na život svým nasazením za bezpečnost a bezúhonnost lidí. Při výkonu tohoto poslání, mějte stále na paměti, že každý člověk je Bohem milován, je jeho stvořením a zasluhuje přijetí a respekt.

Řekl mimo jiné Petrův nástupce italským karabiníkům, kteří slouží v blízkosti Svatopetrského náměstí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.