Papež navštívil terapeutickou komunitu v Castel Gandoflo

27.2.2016 

Papež František vykonal včera odpoledne pastorační návštěvu v terapeutické komunitě pro drogově závislé „San Carlo“ v Castel Gandoflo. Byl to již druhý v řadě zvláštních výjezdů římského biskupa pojících se ke Svatému roku milosrdenství. Vždy v některý pátek každého měsíce se totiž papež bez předchozího ohlášení vydává do některého z center charitativní péče. Tentokrát byla cílem takováto „polní nemocnice“ poblíž Castel Gandolfa, totiž protidrogová komunita Italského centra solidarity (CEIS) založeného před 45 lety donem Mario Picchim, kde se nyní léčí šedesát drogově závislých chlapců a děvčat. Třebaže papež František byl již třetí římský biskup, který se sem vydal - po Pavlu VI. a Janu Pavlu II. – udělal jeho příchod na přítomné obrovský dojem. Mimořádné páteční pastorační výjezdy totiž probíhají vždy v režimu přísného utajení a referuje se o nich vždy až ex post. Papež však takto nečekaně odpovídá na pozvání k návštěvě, o níž dotyční předem požádají. Podobně tak to učinili chlapci a děvčata z protidrogové terapeutické komunity Svatého Karla. Návštěvu vylíčil Vatikánskému rozhlasu vedoucí zmíněného centra Roberto Mineo:

Byla to nádherná událost, překrásné překvapení, všichni byli ohromeni, naši chlapci a děvčata, personál i já sám. Přijali jsme Svatého otce, který nás zastihnul v plné činnosti, všichni byli užaslí tímto „zjevením“ bílé postavy, která vystoupila z auta. Když překračoval práh domu, nikdo neměl nejmenší tušení. Setkání bylo dojemné, ale také plné smíchu i vážných a vážně míněných slov. Konala se diskuse mezi naší komunitou a Svatým otcem, který opravdu přinesl milosrdenství do našeho centra, které se zabývá terapií drogově závislých a jejich opětovným začleněním do života. Papež s námi také usedl ke stolu. V 16:30 je totiž svačinu a kuchař jako každý pátek připravil pizzu. Byli jsme rádi, že papeži udělalo radost, když jsme jej pozvali. Pokud jde o naše mladé, kteří se snaží vymanit z temnoty drogové závislosti, stačilo vidět jejich tváře, které i beze slov vyzařovaly vděčnost a radost. Byli šťastní, že mohli s papežem strávit část včerejšího dne. Duchovně to pro nás bylo velice důležité. Všem nám dodal naději. Mladí papežovu činnost a promluvy denně sledují a přijímají je velmi dobře.

Řekl mimo jiné předseda protidrogového centra Roberto Mineo po včerejší návštěvě papeže Františka v terapeutické komunitě „San Carlo“ v Castel Gandolfo.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.