Dokončena renovace katakomb svatých Petra a Marcelina

24.2.2016 

V sídle Papežské rady pro kulturu dnes byly představeny výsledky několikaletých restaurátorských prací, díky kterým byly vloni o velikonocích veřejnosti zpřístupněny římské raně křesťanské katakomby svatých Petra a Marcelina. Více než osmdesáti freskám rozsáhlého komplexu se navrátila původní barevnost zásluhou ázerbájdžánské nadace Heydar Alieyev, které předsedá manželka ázerbájdžánského prezidenta, paní Mehriban Aliyeva. První dáma kavkazské republiky na dnešní tiskové konferenci vysvětlila, proč muslimský stát financuje opravu křesťanského kulturního bohatství.

“Ázerbajdžán je země na rozhraní Asie a Evropy, Západu a Východu. Tato zeměpisná poloha ovlivnila hlubokou rozrůzněnost, která naši zemi provází. Národy, které jí obývají, se vždy vyznačovaly přátelstvím a bratrstvím. Naše velké bohatství také spočívá v přítomnosti mnoha náboženských vyznání. Oprava katakomb sv. Marcelina a Petra spadá do projektu vzájemné spolupráce mezi Svatým stolcem a Ázerbajdžánem, ve které chce naše nadace nadále pokračovat.“

Jak podotkl kard. Gianfranco Ravasi, předseda Papežské rady pro kulturu, do budoucna se počítá s renovací katakomb sv. Šebestiána. Nadace Alieyev zároveň financuje restaurátorské práce ve Vatikánských muzeích a podílí se na uchování ázerbájdžánských rukopisů v Apoštolské knihovně.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.