Farář obce Alqoshi „sousedící” s tzv. Islámským státem o tamější situaci

22.2.2016 

Teroristé tzv. Islámského státu se nadále vybíjejí v nelítostném násilí na obyvatelstvu Mosulu, který zůstává v jejich držení. Stětí, oběšení či ukamenování jsou běžnými tresty pro všechny, kdo se provinili kupříkladu poslechem západní hudby anebo se nezúčastnili páteční modlitby, potvrzuje o. Ghazwan Baho z Alqosh, jediného místa mosulské diecéze, které fanatičtí ozbrojenci nedobyli.

„Jsou to pravdivé zprávy, avšak nemůžeme je dokázat, protože svědci byli usmrceni. Z Mosulu neexistuje úniková cesta, ale zprávy přicházejí po Facebooku. Občas se podaří také telefonický kontakt mezi lidmi z Mosulu a Irbílu. Islámský stát uplatňuje právo šaría a trestá krádeže useknutím ruky, hru fotbalu useknutím nohy a přistupuje k ještě přísnějším trestům. Z dvoumilionového Mosulu odešli všichni křesťané. Mnozí muslimové zpočátku tzv. Islámský stát přijímali, nicméně po zavedení šariátního práva s ním nesouhlasí, ale nemohou už z města odejít. Před týdnem se odtud podařilo utéct jednomu mladému muži, který ovšem zaplatil 30 tisíc dolarů. To je částka, kterou si každý nemůže dovolit. A navíc nemá zaručeno, že jej místo odchodu nečeká vražda.”

Jaká je situace v ostatních částech země?

„V Kurdistánu je bezpečno. Bagdád kupříkladu není úplně bezpečný a podobné je to v jiných městech. Zde v Alqoshi jsme patnáct kilometrů od hranic s tzv. Islámským státem a už více než rok slyšíme bombardování. Situace je tu neměnná. Jiná místa – kupříkladu Ramadi na jihu země – už irácké vojsko osvobodilo.”

Jak tedy posuzujete celkový stav v Iráku – na základě svědectví, které vám dodala místní církev, i podle svého vlastního soudu?

„Je to stále horší! V tomto roce Irák vstoupil do hospodářské krize. Někteří členové vlády byli obviněni z krádeže, stát už nedokáže platit svým zaměstnancům. Těžce na nás doléhá snížení ceny ropy, protože 95% iráckých příjmů pochází právě z ropy. Lidé jsou zoufalí – na jedné straně válka, na druhé nesolventní stát a neexistující služby. V Alqoshi dosud křesťané zůstávají, aby byli symbolickým znamením na místě, které je poslední výspou státní moci. Neznamená to však, že vytrvají věčně. Zejména pokud se bude osvobození Mosulu odkládat až na příští rok. Nemyslím si, že do té doby lidé vydrží!”

Uvedl farář irácké obce, která sousedí s tzv. Islámským státem.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.