Papež k pracovníkům institucí Svatého stolce: Musíme být vzorem pro všechny

22.2.2016 

Dnešní svátek Stolce sv. Petra byl v rámci probíhajícího Svatého roku příležitostí k duchovní obnově zaměstnanců všech vatikánských úřadů a institucí. Několik tisíc se jich ráno sešlo v aule Pavla VI., kde slovinský jezuita Marko Ivan Rupnik pronesl za přítomnosti Petrova nástupce, 50 kardinálů, 70 biskupů, 500 kněží, 100 řeholnic a asi 3 000 věřících laiků meditaci na téma „milosrdenství v každodenním životě“. Potom se účastníci odebrali v procesí přes Svatopetrské náměstí ke Svaté bráně (foto), aby se v bazilice účastnili koncelebrované mše svaté. Papež František ve své homilii mluvil o společenství služby a mimo jiné řekl:

Každému z nás v této chvíli Pán Ježíš opakuje svoji otázku: „Za koho mě pokládáte vy?“ (Mt 16,15). Otázku jasnou a přímou, před níž nelze utéci anebo zůstat neutrálními; otázku, na niž nelze odpovědět později anebo prostřednictvím někoho jiného. V otázce však není nic inkvizitorského, ba dokonce je láskyplná! Oplývá láskou našeho jediného Mistra, který nás dnes volá, abychom obnovili víru v Něho tím, že Jej uznáme za Syna Božího a Pána svého života. A prvním, kdo je volán, aby obnovil svoje vyznání víry je Petrův nástupce, který nese odpovědnost za posilování svých bratří (srov. Lk 22,32).

Dovolme milosti, aby opět ztvárnila naše srdce k víře a otevřela naše ústa k vyznání víry a obdržení spásy (srov. Řím 10,10). Přisvojme si tedy Petrova slova: „Ty jsi Mesiáš, Syn živého Boha“ (Mt 16,16). Naše mysl i náš pohled ať jsou upřeny na Ježíše Krista, počátek a cíl každé činnosti církve. On je základ, a nikdo nemůže položit jiný (1 Kor 3,11). On je „skála“, na níž máme stavět. Připomíná to výmluvně svatý Augustin, když píše, že církev, byť rozbouřená a otřesená dějinnými událostmi, „se nehroutí, protože je postavena na skále, od níž je odvozeno jméno Petr. Jméno skála není odvozené od Petra, nýbrž Petr je odvozen od skály; stejně jako jméno Kristus není odvozeno od křesťana, nýbrž jméno křesťan je odvozeno od Krista. ... Skála je Kristus, na jehož základě byl postaven také Petr“ (In Joh 124, 5).

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy homilie je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.