Papež: V Ježíši se Bůh snaží vrátit naději hříšníkům

20.2.2016 

Tuto sobotu dopoledne se v rámci probíhajícího Svatého roku konala na Svatopetrském náměstí za účasti asi 50 tisíc lidí další mimořádná generální audience. Zahájilo ji čtení z listu Římanům (8,31a -34), ve kterém apoštol Pavel utvrzuje věřící otázkou: „Je-li Bůh s námi, kdo proti nám?“. Ve své katechezi se papež František zamýšlel nad slovem „snaha“ a mimo jiné řekl:

Co je to snaha? A co znamená snažit se? Když se snažím, znamená to, že přijímám odpovědnost, poslání vůči někomu a také styl, postoj věrnosti a oddanosti, zvláštní pozornosti k těm, s nimiž toto poslání uskutečňuji. Denně se po nás žádá, abychom se v tom, co děláme, snažili: v modlitbě, práci, studiu, ale také ve sportu a ve volném čase... Snažit se zkrátka znamená vynaložit svoji dobrou vůli a svoje síly na zlepšení života.
Také Bůh ve vztahu k nám vyvíjí snahu. Jeho první snahou bylo stvoření světa a navzdory našim snahám svět zničit – a je jich mnoho – se Bůh snaží jej zachovat naživu. Avšak největší snahu vyvinul Bůh tím, že nám daroval Ježíše. To je obrovská Boží snaha. Ano, Ježíš je vlastně extrémní snaha, kterou vynaložil Bůh ve vztahu k nám. Připomíná to také svatý Pavel, když píše, že Bůh »vlastního Syna neušetřil, ale vydal ho za nás za všecky« (
Řím 8,32). Na základě toho nám Otec spolu s Ježíšem dává všechno, co potřebujeme. A jak se projevila tato snaha Boha ve vztahu k nám? Velmi jednoduše se o tom lze přesvědčit v evangeliu. V Ježíši se Bůh plně snaží vrátit naději chudým, těm kdo byli zbaveni důstojnosti, cizincům, nemocným, vězňům a hříšníkům, které dobrotivě přijímal. V tom všem byl Ježíš živým vyjádřením Otcova milosrdenství. Toto bych rád zdůraznil: Ježíš přijímal hříšníky dobrotivě. Kdybychom uvažovali lidsky, pak by hříšník byl nepřítelem Boha. Bůh však přistupoval ke hříšníkům s dobrotou, měl je rád a měnil jejich srdce. Hříšníky jsme my všichni. Všichni stojíme před Bohem s nějakou vinou. Nesmíme však vůči Bohu chovat nedůvěru. On se k nám přibližuje, aby nám poskytl útěchu, smilování a odpuštění. A to je Boží snaha. Proto Bůh poslal Ježíše: aby se přiblížil nám všem a otevřel bránu svojí lásky, svého srdce, svého milosrdesntví. A to je krásné!

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.