Papež k nadaci Scholas Occurentes: Výchovou k překonání exkluze

4.2.2016 

Výchova a vzdělání mají zásadní význam pro harmonický rozvoj člověka, zdůraznil Petrův nástupce při středečním odpoledním setkání se členy Papežské nadace Scholas Occurentes. Mezinárodní síť škol původně vznikla v Argentině z popudu někdejšího arcibiskupa Buenos Aires, Jorgeho Bergoglia, aby podporovala formaci mladých lidí prostřednictvím sportu, vědy a technologie. Včerejší schůzky se účastnil také brazilský fotbalista Ronaldinho.

Papež ve své promluvě vyzdvihnul pojem „harmonie“. Když se mluví o vzdělání, řekl, je nezbytné mluvit o celkovém bohatství člověka, které se vyznačuje mnoha hledisky a jejich nutným souladem. Je tudíž třeba především hledět na člověka, vést ho k důstojnému životu lásky a otevřenosti k setkání. Mladý člověk, poznamenal dále papež, si zaslouží formaci, která mu pomáhá objevovat životní plnost a její nejkrásnější hodnoty pomocí vlastní kreativity. Vodítkem tu je studium, ale také umění, sport a hudba, skrze které prochází vzdělání a formace, odporující veškerému ekonomickému, politickému či sociálnímu vyřazování, vysvětlil římský biskup.

Do nadace Scholas Occurentes se dosud zapojilo 400 škol z pěti světadílů. Síť se nově rozšířila také do Mexika, kde kromě jiných sportovních disciplín trénuje mládež v boxu. Nadace provozuje několik projektů: Scholas arts, umělecký projekt rozšířený v 17 zemích, dále Scholas Sports y Social, který spojuje kopanou a hodnoty sociálního soužití, a konečně Scholas Ciudadania, program na podporu aktivní účasti mladých lidí v občanské společnosti. V závěru papež František osobně vyhlásil dvě budoucí mimořádné události vzdělávací nadace: katolicko-muslimský boxerský zápas 7. května v Las Vegas a mírové utkání ve fotbale na římském Olympijském stadionu koncem téhož měsíce (29.5.).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.