Ježíšova láska nás uschopňuje předávat druhým sílu, kterou dostáváme

30.1.2016 

Dnes se na Svatopetrském náměstí konala zvláštní generální audience, která se bude během Svatého roku milosrdenství konat každou poslední sobotu v měsíci. Katechezi papeže Františka si přišlo vyslechnout dvacet tisíc poutníků a předcházelo jí čtení úryvku z Janova evangelia (1,42-45), který líčí, jak Ondřej vyhledal svého bratra Šimona, aby mu sdělil, že nalezl Mesiáše. Petrův nástupce mluvil o těsné spojitosti, která existuje mezi milosrdenstvím a misijním posláním a v samotném závěru řekl:

Milosrdenství, které dostáváme od Otce, nám není dáno jako soukromá útěcha, ale činí z nás nástroje, aby se téhož daru dostalo také druhým. Mezi milosrdenstvím a misijním posláním existuje podivuhodná cirkulace. Když žijeme z milosrdenství, stáváme se misionáři milosrdenství, a jsme-li misionáři, umožňuje nám to stále více růst v Božím milosrdenství. Vezměme tedy vážně svoji křesťanskou existenci a snažme se žít jako věřící, protože jedině tak se může evangelium dotknout srdcí lidí, otevřít je k přijetí milosti lásky, k přijetí obrovského Božího milosrdenství, které zahrnuje všechny.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy sobotní katecheze je ZDE

Petrův nástupce pak ve svém pozdravu k italským poutníkům přidal spatra:

Někteří z vás se ptají, jaký je dům, kde bydlí papež. Je to Dům sv. Marty tady uvnitř Vatikánu. Velký dům, kde bydlí asi čtyřicet kněží, několik biskupů, kteří spolu se mnou pracují v kurii, a také hosté – kardinálové, biskupové a věřící laici - kteří přijíždějí do Říma navštívit úřady římské kurie. Je tu také skupina mužů a žen, kteří se starají o dům, uklízejí, pracují v kuchyni, v jídelně. A tato skupina mužů a žen tvoří spolu s námi rodinu, nejsou to jen vzdálení zaměstnanci. Vnímáme je jako svoji rodinu. Chtěl bych vám proto říci, že papež je dnes trochu smutný, protože včera zemřela jedna paní, která nám dlouhá léta pomáhala. Také její manžel pracuje v tom domě spolu s námi. Po dlouhé nemoci ji Pán povolal k sobě. Jmenuje se Elvíra. Chci vás tedy dnes vybídnout ke dvěma skutkům milosrdenství: k modlitbě za zemřelé a k potěšení zarmoucených. Pomodleme se Zdrávas Maria za věčné spočinutí a věčnou radost paní Elvíry a za to, aby Pán potěšil jejího manžela a děti. Zdrávas Maria…“ Po společné modlitbě pak Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.