Arcibiskup Zimowski: služba ve zdravotnictví je především povoláním

29.1.2016 

Oslavy Světového dne nemocných, který sv. Jan Pavel II. ustanovil na svátek P. Marie Lurdské, tedy na 11. února, proběhnou letos v Nazaretě. Jejich podrobný program představil na tiskové konferenci arcibiskup Zygmud Zimowski.
Jak vysvětlil předseda Papežské rady pro pastoraci ve zdravotnictví, volba místa souvisí s tématem papežského poselství k této příležitosti, které je nadepsáno „Svěřme se milosrdnému Ježíši jako Maria: Udělejte všechno, co vám řekne (J 2, 5) “. Arcibiskup Zimowski připomněl, že letošní oslavy dobře zapadají do myšlenky Svatého roku milosrdenství a také do kontextu mezináboženského dialogu. Citoval slova papež Františka, který při vyhlášení Jubilejního roku mluvil o tom, že každá nemocnice může být viditelným znamením kultury setkání a pokoje, kde se zkušenost nemoci a utrpení na jedné straně a profesionální a bratrská pomoc na druhé straně podílejí na překonání veškerých hranic a rozkolů.

„Důležité je přijít, být nablízku tomu, kdo trpí. Je totiž možné, že více než uzdravení potřebuje přítomnost člověka, srdce plné milosrdenství a lidské solidarity. Mluvili jsme o skutcích milosrdenství, mezi něž patří také navštěvování nemocných. Nyní rozšiřujeme tuto vizi na nutnost péče o nemocného. Nestačí přijít, posedět s nemocným pět, deset minut. Jde také o lékaře, pečovatelky a všechny, kdo jsou součástí zdravotních služeb, ale také o instituce, které slouží lidskému zdraví: lékařská střediska, lékárny, nemocnice, kliniky, sanatoria a pečovatelské domy. Je potřeba za každou cenu zachovat krásnou tradici, která říká, že práce lékaře a pečovatelky nemá být chápána pouze jako zaměstnání, ale především jako povolání,“ řekl arcibiskup Zimowski.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.