Misionáři milosrdenství, relikvie svatých zpovědníků a mimořádné jubilejní audience

29.1.2016 

Vyslání misionářů milosrdenství a dočasné translaci relikvií sv. Leopolda Mandiće a sv. Otce Pia do Říma se věnoval šéf vatikánského úřadu pro novou evangelizaci při dnešní besedě s novináři v tiskovém středisku Svatého stolce. Arcibiskup Rino Fisichella v úvodu shrnul dosavadní průběh oslav Svatého roku milosrdenství. Podle statistik se jubilejních oslav v Římě zúčastnilo už 1 392 000 lidí, z nichž 40% přijelo ze zahraničí, převážně z hispanofonních a frankofonních oblastí.

„Chtěl bych však zdůraznit, že toto není kritériem pro posouzení úspěchu či neúspěchu Jubilea. Svatý rok milosrdenství sahá daleko za čísla, dotýká se lidských srdcí a myslí, aby jim pomohl porozumět velikosti lásky, s níž se Bůh projevuje v jejich každodenním životě.“

Arcibiskup Fisichella představil novinářům dva světce, jejichž relikvie si papež František přál převést do Říma, právě proto, že jejich životy byly spjaty se službou Božího milosrdenství. Sv. Leopold Mandić (1866-1942) byl kapucín chorvatského původu. Jeho cela v padovském klášteře, kde prožil většinu života, se změnila ve zpovědnici, kde byl po třicet let každý den 10-15 hodin k dispozici penitentům:

„Někteří spolubratři o něm tvrdili, že byl nevzdělaný, měřil příliš hrubým metrem a rozhřešoval všechny bez rozdílu. Jeho odpověď byla prostá a odzbrojující: „Kdyby mě Ukřižovaný vyčítal že měřím příliš hrubou mírou, odpověděl bych: Tento špatný příklad jste mi dal vy, Pane. Já jsem zatím ještě nedospěl k takovému bláznovství, abych zemřel pro duše.“

Druhého ze světců nemusíme představovat. Také sv. Otec Pio z Pietrelciny je privilegovaným svědkem milosrdenství, který strávil celý život ve službě svátosti smíření.
Schránky s relikviemi obou světců budou převezeny do Říma 3. února (přístupné budou od 15 hodin) a umístěny nejprve v bazilice sv. Vavřince za hradbami, kde zůstanou do 20.30 následujícího dne. Odtud budou relikvie přeneseny do kostela S. Salvatore in Lauro, kde proběhne noční bdění ze 4. na 5. února (od 22 hod). V pátek 5. února v 16 hodin pak budou relikvie v procesí přeneseny do Baziliky sv. Petra a umístěny před papežským oltářem, kde zůstanou vystaveny k veřejné úctě až do 11. února. Po ranní děkovné mši svaté (od 7.30) pak budou vráceny na původní místa. (Poutníky je třeba upozornit, že 10. února bude Vatikánská bazilika dopoledne uzavřena kvůli generální audienci a odpoledne v ní budou probíhat obřady Popeleční středy.)

Právě na Popeleční středu Svatý otec předá svůj mandát tzv. misionářům milosrdenství. Jejich ustanovení předvídá už bula Misericordiae Vultus vyhlašující Svatý rok. Těchto více než tisíc kněží ze všech kontinentů dostane papežské pověření s mandátem rozhřešovat hříchy vyhrazené Svatému stolci. Jak zdůraznil arcibiskup Fisichella, jsou mezi nimi zástupci některých dalekých zemí, kde má tato služba zvláštní význam, jako například Barma, Libanon, Čína, Jižní Korea, Tanzánie, Spojené arabské emiráty, Burundi, Vietnam, Zimbabwe či Východní Timor.

„V Římě bude přítomných 700 těchto misionářů. Papež František se s nimi sejde 9. února, aby vyjádřil, jak velmi mu leží na srdci tato služba.... Následujícího dne pak pouze tito misionáři milosrdenství budou koncelebrovat se Svatým otcem a při této příležitosti dostanou „mandát“ spojený s fakultou rozhřešovat hříchy vyhrazené Svatému stolci.“

Působení misionářů milosrdenství se setkalo s velkým zájmem na celém světě. Arcibiskup Fisichella uvedl jako příklad itinerář P. Richarda. Tento australský kněz navštíví ve své diecézi Matland-Newcastle 27 venkovských komunit, v nichž je pouze jeden kostel a žádný rezidující kněz. Bude cestovat karavanem, jako „Missionary of mercy on wheels“ (Pojízdný misionář milosrdenství).

Připomeňme ještě, že počínaje zítřkem se budou po celý Svatý rok konat každou poslední sobotu v měsíci zvláštní jubilejní audience papeže Františka na Náměstí sv. Petra. Jak potvrdil arcibiskup Fisichella, zájem o ně je veliký. Na zítřejší je oficiálně přihlášeno už 20 tisíc poutníků.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.