Při soudu budeme dotázáni, zda jsme napomínali hříšníky, vyváděli z omylů a bojovali s nevědomostí

29.1.2016 

První pravdou církve je Kristova láska, řekl papež František při dnešní audienci pro členy právě zakončeného plenárního zasedání Kongregace pro nauku víry. Svatý otec ve své promluvě obrátil pozornost ke skutkům tělesného a duchovního milosrdenství, kterým věnoval rovněž své letošní poselství k postní době.

„Až budeme na sklonku života dotázáni, zda jsme dali jíst hladovému a pít žíznivému, stejně tak budeme dotázáni, zda jsme pomohli lidem vyjít z pochybností, zda jsme usilovali o přijetí hříšníků jejich napomenutím a snahou o jejich nápravu, zda jsme dokázali bojovat s nevědomostí, zejména pokud jde o křesťanskou víru a dobrý život.“

Papež František připomněl, že křesťanská víra nicméně není pouze poznáním, které má být uchováváno v paměti, nýbrž pravdou, jež má být prožívána v lásce. Spolu s naukou víry je proto nutné bdít nad zachováváním integrity mravů. Papež poděkoval v této souvislosti za zodpovědnost, s níž kongregace přistupuje k případům zneužívání mladistvých ze strany kleriků. Ocenil rovněž kolegiální práci instituce, protože – jak dodal – pravou synodálnost je potřebné podporovat na všech úrovních církevního života, a povzbudil kongregaci k dalšímu rozvíjení spolupráce s jednotlivými biskupskými konferencemi i biskupy, která je v době rychlých změn a komplikovaných problémů obzvláště potřebná.
Pak obrátil pozornost k otázce komplementárnosti hierarchických a charismatických darů, která je v současné době předmětem studia tohoto vatikánského úřadu.

„Podle logiky jednoty v oprávněné různosti – která je charakteristická pro všechny autentické formy společenství Božího lidu – mají hierarchické a charismatické dary spolupracovat pro dobro církve a světa. Svědectví této komplementárnosti je dnes více než kdy jindy naléhavé a je výmluvným výrazem oné uspořádané různorodosti, kterou se vyznačuje každý církevní organismus, jako odraz harmonického společenství žijícího v srdci Trojjediného Boha. Vztah mezi hierarchickými a charismatickými dary totiž odkazuje ke svému trojičnímu kořeni, ke vztahu mezi vtěleným božským Slovem (Logos) a Duchem svatým, který je vždy darem Otce i Syna.“

Jednota a různorodost jsou pečetí církve, která - vedena Duchem svatým - kráčí jistým a věrným krokem k těm cílům, které jí Zmrtvýchvstalý Pán ukazuje v dějinách, končil papež František svou promluvu k členům plenárního zasedání Kongregace pro nauku víry.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.